Bildet er et panorama som viser Melkeveien i 360 grader sett fra jorden.

— Det viser Melkeveien som omgir Jorden på alle kanter. Vi ligger inne i et plan av en enorm virvlende skive bestående av kanskje 300 milliarder stjerner, sier Knut Jørgen Røed Ødegård, astronom ved Universitetet i Oslo, til Aftenposten.no.

Fysikeren Axel Mellinger ved Central Michigan University har koblet sammen 3000 forskjellige bilder for å få frem kollasjen av vår galakse.

Sett fra Jorden Det eneste som ikke er med på bildet er jorden — som jo er punktet der bildene er tatt fra.

Her finner du blant annet en interaktiv vetsjon av bildet, og kan se på noe av det andre Mellinger beskjeftiger seg med.

Knut Jørgen Røed Ødegaard forklarer videre hvordan det kan la seg gjøre å skape et slikt bilde:

— Fra sydlige bredder kan man se innover mot midten, mens vi fra vår kant av Jorden ser andre deler av Melkeveien, deriblant utover, sier han.

100000 lysår

— «Melken» i Melkeveien er i virkeligheten millioner på millioner av enkeltstjerner.

— Dimensjonene på Melkeveien er formidable: Diameteren er rundt 100.000 lysår - en avstand Romfergen ville brukt 4 milliarder år på å tilbakelegge med 28 000 km/t. Vi befinner oss 28 000 lysår fra kjernen og bruker 225 millioner år på å gå en gang rundt sentrum, sier Ødegaard.

— Dersom vi hadde kunnet se Melkeveien utenfra, ville vi sett en virvel med flere "armer" bestående av myriader av stjerner. Melkeveien kalles derfor en spiralgalakse, sier han.

Reiste langt

— Dette panoramabildet viser stjerner som er tusen ganger lenger borte en hva det menneskelige øyet kan se, sier Mellinger i en pressemelding som følger bildet.

Han tror at bildet kan være nyttig både i utdannings- og forskningsøyemed.

Axel Mellinger brukte 22 måneder på arbeidet med bildet, og reist over 40000 kilometer for å fotografere utsnittene av himmelen.

Les Mellingers vitenskapelige artikkel om bildet.

Dette er bildet laget av GigaGalaxy Zoom.

Også her kan du se et 360 graders bilde av rommet omkring oss, laget av prosjektet GigaGalaxy Zoom.

— Nesten som om vi står og ser på galaksen fra utsiden, heter det i en pressemelding fra skaperne.