Radovan Karadzic blir fremstilt for FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia torsdag, sier sjefanklager Serge Brammertz.

Karadzic ble utlevert fra Serbia onsdag morgen.

– Radovan Karadzic ble i dag overført til domstolens varetekt etter å ha vært på rømmen i over 13 år, heter det i en pressemelding fra FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) onsdag.

Sjefanklager Serge Brammertz sier at Karadzic blir framstilt for domstolen torsdag. Da vil han bli spurt om han erkjenner seg skyldig i de mange tiltalepunktene.

Bosniaserbernes tidligere leder ble brakt til Scheveningen-fengselet utenfor Haag kort etter ankomst ved Rotterdam flyplass onsdag morgen.

Et politihelikopter landet ved fengselet, men også flere umerkede biler ble observert kjørende inn i området. ICTY ville imidlertid ikke si noe om hvordan Karadzic ble brakt fra flyplassen til fengselet.

Folkemord Karadzic, som ble arrestert i Serbia 21. juli, kommer til å bli framstilt for retten i Haag for første gang i løpet av de nærmeste dagene. Da vil han få anledning til å erkjenne seg skyldig eller ikke skyldig etter tiltalen.

Tiltalen dreier seg om folkemord og krigsforbrytelser, først og fremst i forbindelse med massakren i Srebrenica i 1995, da 8.000 bosniske gutter og menn ble drept, og beleiringen av Sarajevo mellom 1992 og 1995, som kostet tusener av mennesker livet.

Forsvare seg selv Karadzic har tidligere sagt at han vil forsvare seg selv, samtidig som han har framholdt at han ikke har noen tiltro til eller anerkjenner domstolen. Slektninger forteller at han er ved godt mot og at han forbereder seg på å møte i retten.

Ekspresidenten skal gjennom en helsesjekk og også få møte jurister, noe som er standard prosedyre for nyankomne ved fengselet.

For øyeblikket er 37 personer fengslet i Haag, tiltalt for sine roller under krigene i Kroatia, Bosnia og Kosovo.

EU og Serbia EU har satt utleveringen av Karadzic som en betingelse for å åpne for nærmere forbindelser med Serbia.

Regjeringen i Serbia forventer at utleveringen av Karadzic til Haag ikke bare vil bedre forholdet til EU, men også at det kan dempe ytterligere protester fra tilhengere av Karadzic og redusere spenningen internt i Serbia.

Tirsdag samlet 15.000 serbiske nasjonalister seg til demonstrasjon mot utleveringen. Mot slutten av demonstrasjonen oppsto det sammenstøt mellom om lag 150 demonstranter og politiet. Rundt 27 politimenn og 21 sivile ble såret i sammenstøtene, deriblant to journalister.

I mørket «Kaos» og «Hooligans» var budskapet på forsidene av serbiske aviser onsdag, som også viste bilder av sårede sivile og ungdom med hetter over hodet som kastet stein på politiet.

Bare noen timer etter sammenstøtene ble den etterlyste krigsforbryteren i ly av nattemørket brakt til i Haag, og onsdag morgen var det igjen rolig i Beograds gater. (©NTB)

Synspunkter? Diskutér saken her.

REUTERS
HO
STR
STR