— Det er min plikt å være her. De syke og svake kan se dette på fjernsynet, men vi som er friske bør være her og vise vår respekt, sier Izabela Kaminska.

Sammen med den seks år gamle datteren Daniela står hun i nærheten av presidentpalasset og venter på at bilen med levningene av Maria Kaczyńska skal kjøre forbi.

Jeg tror alle vi som er her ønsker å ære de døde. Ikke bare presidentparet, men også de andre som mistet livet i ulykken Izabela Kaminska

Gråt åpenlyst

Selv om det i dag er vanlig arbeidsdag i Warszawa hadde tusenvis av mennesker møtt frem for å vise landets førstedame den siste ære. I sentrum var det satt opp flere storskjermer som viste båresermonien på den militære flypalssen utenfor Warszawa.Flere av dem som var til stede i byen gråt åpenlyst. I traseeen for bårebilen la folk ut blomster. Overalt vaiet polske flagg med sørgebånd. Noen sang salmer, men de fleste var stille.

Presis klokken ti på tolv begynte klokkene i katedralen ved siden av presidentpalasset å ringe. Bårebilen var på vei. Fem minutter senere fikk Izabela og de andre fremmøtte et glimt av kisten og bilen som var dekket av blomster fra folk som hadde tatt oppstilling langs veien.

— Jeg tror alle vi som er her ønsker å ære de døde. Ikke bare presidentparet, men også de andre som mistet livet i ulykken, sier Izabela.

Begraves lørdag

Hun er også opptatt av at den seks år gamle datteren skal få ta del i det som skjer.

— Min mor tok meg med når det skjedde store ting, for eksempel når paven kom på besøk. Jeg ønsker å gjøre det samme med datteren min. Hun ser tv og har så mange spørsmål om det som har skjedd. Det er ikke alle jeg kan svare på, men jeg tror dette er noe hun vil huske som voksen, sier Izabela.

Kistene med det avdøde presidentparet står nå i palasset, der befolkningen kan komme inn og ta et siste farvel.

Begravelsen av de to blir trolig på lørdag, men dette er ikke endelig avgjort. Først når den er over vil polakkene begynne å vende tilbake til det normale igjen.

— Det er menneskets natur at vi går tilbake til hverdagen etter en stund. Slik har det alltid vært, og det er bra for oss, sier Izabela.