Svenske Tomas Olsson er ett av 14 bekreftede dødsoffer på Mount Everest i år, noe som gjør sesongen til den nest dødeligste hittil.

53 år etter at Edmund Hillary fra New Zealand og sherpaen Tenzing Norgay etter alt å dømme ble de første til å bestige fjellet, strømmer det inn med alarmerende meldinger. Mount Everests fjellsider er lovløst land med tonnevis av søppel – og stadig flere lik.

Størst internasjonal oppmerksomhet i år har David Sharps grusomme skjebne fått.

Døde på klippe En kald og klar morgen i mai ble den 34 år gamle aleneklatreren observert sittende på en klippe nær toppen av fjellet. Minst 40 klatrere passerte engelskmannen der han satt døende, fullstendig utmattet på grunn av mangel på oksygen etter sitt besøk på jordens høyeste punkt.

En av få som overhodet stanset, var Mark Inglis fra New Zealand.

— Problemet er at på 8.500 meters høyde er det ekstremt vanskelig å holde seg selv i live – for ikke å snakke om å holde andre i live, sier Inglis.

Etter å ha fått beskjed om at Sharps liv ikke sto til å redde, fortsatte Inglis, som mangler et bein og besteg fjellet med proteser, og hans ekspedisjon mot toppen.

— Han var i praksis død, så vi fortsatte, sier Inglis.

TV One på New Zealand spør også om ekspedisjonen ikke burde avbrutt bestigningen og hjulpet Sharp.

— Det er absolutt en berettiget innvending, svarer Inglis.

200 døde Legenden Edmund Hillary er rystet over etterfølgernes oppførsel.

— På min ekspedisjon ville man aldri ha etterlatt en mann til å dø under en klippe. Det ville ganske enkelt ikke skjedd, det ville vært en katastrofe, sier den nå 86 år gamle Hillary.

Siden 1920-tallet har, ifølge offisiell statistikk, nesten 200 personer mistet livet i forsøket på å bestige verdens høyeste fjell. Men de egentlige tallene kan være langt høyere.

FREDRIK SCHENHOLM