Politimannen bak skranken avslår høflig men bestemt å svare på spørsmål. På politistasjonen i Ruma, en times kjøring fra Beograd er verken politisjefen eller talspersonen til stede, og ingen andre vil svare på spørsmål.

Det var her identitetspapirene til Radovan Karadzic, alias Dragan Dabic ble utstedt.

Les også: Frigi Karadzic

Helt tause

— Jeg vet ikke mer enn dere vet, og vi vanlige politifolk har ikke lov til å si noe som helst, sier politimannen før han ber oss om å gå.

Til sammen har myndighetene klart å spore opp seks personer med navnet Dragan Dabic. En av dem, født i 1944, har nøyaktig lik identifikasjon som Karadzic hadde, bare bildet er forskjellig. Begge skal ha blitt utstedt i april 1999.

Serbiske myndigheter er så langt tause om hvordan Karadzic kan ha fått tak i falske papirer. Zeljka Avric, talskvinne for politiet i Ruma vil ikke svare på spørsmål.

— Jeg kan ikke si noe som helst. Vi har ingen offisielle papirer her. Hva jeg sier vil bare være en spekulasjon, og det vil være uansvarlig, sier hun.

Vil forsvare seg selv

— Hadde hjelpere

Men i Serbia spekuleres det nå i om det har eksistert et nettverk av folk som har hjulpet de ettersøkte krigsforbryterne med å skaffe seg nye identiteter. Da Stojan Zupljanin, tidligere bosnisk-serbisk sikkerhetssjef tiltalt for drap, tortur og forfølgelser, ble arrestert i juni, var også han utstyrt med falske identitetspapirer.

Spesialdomstolen for krigsforbrytelser i Beograd har nå satt i gang en full gjennomgang for å avdekke et eventuelt nettverk av hjelpere.

— Etterforskningen er i gang. Offentligheten vil få et svar når den tid kommer, sier talsmann Bruno Vekaric for spesialdomstolen til radiostasjonen B92.

Sonja Licht, en av Serbias fremste menneskerettighetsforkjempere og politiske analytikere, sier til Bergens Tidende at hun ikke er i tvil om at Karadzic har fått hjelp til å skjule seg.

— Karadzic ble beskyttet

Politisk vilje

— Jeg er overbevist om at krefter, kanskje både i det sivile og det militære apparatet, har hjulpet ham. Men jeg kan ikke si om det er tidligere eller nåværende, om de er på lokalnivå eller på nasjonalt nivå.

— Hvorfor ble han tatt nå?

— Det har vært et spørsmål om politisk vilje, og det er ingen tvil om at dette henger sammen med at vi har en ny regjering. Signalene fra politikerne har vært så tydelige at sikkerhetstjenestene måtte ta dette på alvor, sier hun.

— Hvilken rolle har det spilt at det tidligere sikkerhetssjefen ble byttet ut bare noen dager før arresten?

— Det tror jeg ikke har betydd noe som helst. Problemet har vært manglende politisk vilje, sier hun.

Ifølge britiske The Daily Telegraph, som siterer etterretningskilder, kan den ettersøkte krigsforbryteren Ratko Mladic ha sladret på Karadzic for å redde seg selv. Det har Licht ingen tro på.

— Tabloidene skal selge aviser. Jeg er helt sikker på at det ikke har skjedd, sier hun.

Se Karadzics hjemmeside

— Vil bli stilt til ansvar

— Hva tror du vil skje i jakten på Mladic etter dette?

— Jeg vet ikke noe konkret om hva de gjør. Men serbiske myndigheter, også president Boris Tadic, er veldig giret på å bli ferdige med denne delen av sin historie og bevege seg nærmere EU.

Så langt er det kommet lite informasjon om hva Radovan Karadzic gjorde før de 12-18 månedene han skal ha praktisert alternativ medisin i Beograd, annet enn at han skal ha vært en tur i Kroatia.

Hans advokat, Svetozar Vujacic, sier at han har levd som Dragan Dabic i fem år, men sier han ikke har spurt ham om hva han gjorde før det.

Det er tidligere sagt at han skal ha oppholdt seg i Bosnia, og sjefanklager Vladimir Vukcevic sier Karadzic kan ha fått papirer derfra som gjorde ham i stand til å få en ny identitet.

— Det har da skjedd på et tidspunkt da hans partivenner satt ved makten og det var en vennlig politisk atmosfære i Serbia, sier Vukcevic til Serbias største avis, Evening News.

Han legger til at alle som har hjulpet Karadzic å skjule seg vil bli holdt til ansvar overfor loven.

Paul Sigve Amundsen
Paul Sigve Amundsen
Paul Sigve Amundsen
Paul S. Amundsen