– Flere landsbyer ble fullstendig utslettet, opplyser lederen for landets nasjonale katastroferåd, Fred Fakari.

Se video av ødeleggelsene

Telefon— og elektrisitetsnettet ble ødelagt under tsunamien og tallet på omkomne og omfanget av skadene er derfor uklart. Ifølge ubekreftede meldinger skal minst tre mennesker være funnet omkommet, men et ukjent antall er fortsatt savnet.

Er du i området? Send oss en mail!

Kraftig skjelv Mandagens tsunami ble utløst av et kraftig jordskjelv i havet rundt 350 kilometer nordvest for Salomonøyenes hovedstad Honiara, mellom øyene Bougainville og New Georgia.

Det første skjelvet ble målt til rundt 8 på Richters skala og fant sted klokka 7.40 mandag morgen lokal tid. Senere ble det registrert flere etterskjelv, det kraftigste målt til 6,7. Se data om hovedskjelvet hos European-Mediterranean Seismological Centre.

Jordskjelvene utløste full panikk i Honiara og andre tettsteder, og forårsaket størst ødeleggelser på øya Gizo der flere hus raste sammen og et sykehus fikk store skader.

Fosset inn En tolv år gammel jente omkom da tsunamien veltet inn over Gizo, og en eldre kvinne omkom da huset hun befant seg i ble vasket på sjøen.

– Det var en ekstrem bølge. Vannet steg trolig 4-5 meter og fosset innover, forteller Danny Kennedy i Gizo.

På øya Simbo forteller innbyggerne at tsunamien fosset nærmere 200 meter inn over land, og på naboøya Mono er fire mennesker meldt savnet etter flere jordskred.

Lik i sjøen – Vi ber folk søke tilflukt oppe i høyden i tilfelle nye bølger. Vi er vant til sykloner men ikke dette, sier Julian McLeod ved redningstjenesten på Salomonøyene.

Robert Iroga, som er redaktør i avisa Solomon Star, frykter at tallet på omkomne kan komme til å stige og viser til ubekreftede meldinger om lik i sjøen utenfor en av øyene som ble hardest rammet.

– Ubekreftede meldinger vi har mottatt tyder på at øya ble vasket bort og at lik flyter i havet. Dette forteller folk på bakken der, sier Iroga.

Stengte badestrender Pacific Tsunami Warning Centre sendte først ut tsunamivarsel for hele stillehavsregionen, noe som førte til innstilte ferjeavganger og stengte badestrender i Australia. Senere ble varselet trukket tilbake.

Salomonøyene ligger drøyt 2.500 kilometer øst for Australia og har under 500.000 innbyggere, fordelt på flere titall småøyer.

Øyene var tidligere et britisk protektorat, og fikk sin selvstendighet først i 1978.

Tsunamien ble utløst av et jordskjelv 350 kilometer fra hovedstaden Honiara.
GOOGLE MAPS
Her rammet skjelvet. Klikk «større bilde» for å se kartet i full størrelse.
EMSC
Flere landsbyer skal ha blitt vasket bort av bølgene.
REUTERS
Strandgjengere ignorerte advarslene på Bondi Beach i Sydney. Strendene på østkysten av Australia ble stengt etter tsunamien i Stillehavet.
WILL BURGESS