Stockholm: En euforisk valgvake, et historisk resultat og en drømmeposisjon i Riksdagen. Sverigedemokraterna var det eneste partiet som virkelig jublet etter valget.

— Det var en fantastisk stemning på valgvaken. Dette kunne ikke blitt bedre, og det føles som en liten hevn på vegne av våre velgere, sier Louise Erixon, som representerer det utskjelte partiet i Gävle.

Også andre partiaktivister som NTB snakket med, var høyt oppe mandag.

— Dette er fantastisk og historisk, vi har ventet på dette i 22 år, sier pressetalsmann Erik Almqvist.

— Stemningen på valgvaken var euforisk og lettet. Nå har vi klart det! sier Sverigedemokraternas distriktsleder i Sør-Sverige, Jens Leandersson.

Harde utfall

Sverigedemokraterna havnet på vippen mellom den borgerlige og den rødgrønne blokken etter søndagens valg. De borgerlige vant valget, men utelukker å samarbeide med Sverigedemokraterna.

Almqvist ber likevel de øvrige syv riksdagspartiene om å være åpne for å samarbeide med SDs 20 representanter i Riksdagen.

— Det er absolutt en drømmesituasjon for oss å komme i vippeposisjon. Det er den sterkeste posisjonen man kan ha for å få gjennomslag for sin politikk, legger han til.

— Rasistisk parti

Politiske motstandere og svenske medier nøler ikke med å kalle Sverigedemokraterna både rasistisk og fremmedfiendtlig. Mandag formiddag hadde ennå ingen av hans motstandere gratulert ham med valgresultatet. Vänsterpartiets leder, Lars Ohly, ville ikke engang sitte i samme sminkerom som sin kollega Jimmie Åkesson fra Sverigedemokraterna da valgresultatet var klart natt til mandag.

Men det var definitivt Åkesson som lo sist av de to – hans parti ble større en Vänsterpartiet.

I tillegg til krav om en mer restriktiv innvandringspolitikk har Sverigedemokraterna fokusert på kriminalitetsbekjempelse og eldreomsorg i valgkampen.

— Å sitte i Riksdagen er ikke noe mål i seg selv, men et middel for å nå vårt mål om å endre politikken, sier Louise Erixon.

Jeg har vanskelig for å tro at de andre partiene vil være så ansvarsløse at de ikke vil snakke med Sverigedemokraterna for å skape et flertall

Erik Almquist, leder av Sverigedemokraternas ungdomsforbund

- Skape flertall

Erik Almqvist er leder for Sverigedemokraternas ungdomsforbund og én av partiets 20 rykende ferske representanter i Riksdagen.

— Det viktige nå er å bidra til å skape et flertall i Riksdagen, sier han til NTB.

— Jeg har vanskelig for å tro at de andre partiene vil være så ansvarsløse at de ikke vil snakke med Sverigedemokraterna for å skape et flertall. Dette er velgernes dom, og da må man respektere det, sa han mandag.

Jens Leandersson er spent på hvordan de andre partiene vil behandle Sverigedemokraterna i Riksdagen.

— Vi må bygge opp tillit hos de andre partiene ved å vise at vi tar ansvar. De andre partiene vet ikke hvem vi er, de har dannet seg et bilde av oss gjennom avisene, sier han.