Til nå har vi bare sett et lite hode iført hvit lue stikke opp bak et babyteppe. Lille Estelle ligger godt pakket inn i babystolen sin. Mandag kom endelig flere bilder av prinsessen, som har fått navnet Estelle Silvia Ewa Mary.

Bildene viser prinsesse Estelle fire dager gammel, og bildene er tatt på Haga Slott. Koften Estelle har på seg er strikket av kronprinsessens mormor Alice.

— Søt og vakker

Det var kong Carl Gustaf som meddelte navnet i en tale til den svenske regjeringen. Han opplyste også at Estelle får tittelen hertuginne av Östergötland.

Det var overhovmester Alice Trolle-Wachtmeister som bar Estelle frem under vitnebekreftelsen, en seremoni hvor prinsessen ble vist frem for statsminister Fredrik Reinfeldt, Sveriges hoffsjef riksmarskalk Svante Lindqvist, president i Sveriges riksdag Per Westberg.Ifølge Trolle-Wachtmeister er prinsessen lik sin mor, og svært søt.

— Det er som å se kronprinsessen som baby, de er svært like. Hun er veldig søt, svært vakker. Hun var iført en lang, hvit kjole under seremonien, fortalte Trolle-Wachtmeister fredag.

Uventet

Navnet var uventet og overrasket de fleste, og har skapt debatt i Sverige. Meningene er delte; lengst gikk kanskje historiker Herman Lindqvist, som uttalte at navnet høres ut som en nattklubbdronning.

Andre mener imidlertid valget viser at foreldrene, kronprinsesse Victoria og prins Daniel, tør å være moderne og gå sine egne veier.

Prinsessefødselen i Sverige innvarsler en historisk enestående situasjon i Europa, mener kongehusekspert Kjell Arne Totland.

At prinsessen ville få et navn hentet fra dronningene i Bernadotte-slekten, og at hun ville få fire navn, var ventet. Men det var ikke ventet at det ville bli Estelle.

Kongens gudfar

Hun deler dermed navnet med Estelle de Bernadotte, født Manville. Hun var gift med den svenske greven Folke Bernadotte, som var kong Carl Gustafs gudfar. Folke Bernadotte ble skutt og drept i Jerusalem i 1948 da han var FN-utsending til Palestina.

Prinsesse Estelle ble født klokken 04.26 natt til torsdag. Hun veide 3280 gram og målte 51 centimeter. En rørt pappa informerte pressen bare to og en halv time etter fødselen. Senere samme dag reiste paret hjem til Haga slott med datteren.

Kronprinsessen har selv uttalt at hun er i god form og har det fantastisk. Paret har nå bedt om ro for å komme seg til hektene og nyte å være sammen med babyen. I sin tale til regjeringen gjentok kongen dette, og ba om forståelse for ønsket.

120227_PrE_foto_kungahuset1.jpg
KONGEHUSET.SE