• Prisen gir oss en vktig anerkjennelse, sier Frank Mugisha, leder for Sexual Minorities Uganda.

Klokken 10.00 i formiddag offentliggjorde Siri Gloppen, leder i priskomiteen, Raftoprisvinneren for 2011. Den 25 prisen ble tildelt Sexual Minorities Uganda (SMUG), ved leder Frank Mugisha (32).

SMUG får prisen for deres arbeid for at grunnleggende menneskerettigheter skal omfatte alle, og for at ingen skal diskrimineres på grunnlag av sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet, sier Gloppen.

— Raftoprisen for meg kommer på et tidspunkt der det er viktig å få oppmunting for det arbeidet vi gjør og prisen gir oss også en viktig anerkjennelse, sier Frank Mugisha.

Om SMUG

SMUG er en koalisjon av organisasjoner som jobber med menneskerettigheter for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og interseksuelle. Siden starten i 2004 har SMUG etablert seg som et kraftfullt talerør for en stigmatisert og forfulgt minoritet. Koalisjonen har vært en sentral aktør i arbeidet mot forslaget om en «Anti-Homosexuality Bill», og har med hell brukt rettsapparatet til å føre sak mot trakassering og vold fra statlige og private aktører. Samtidig bistår SMUG enkeltmennesker som utsettes for overgrep.

Internasjonalt ansvar

Ved å tildele Raftoprisen 2011 til SMUG og Frank Mugishas og SMUGs kamp for seksuelle minoriteter, vil Raftostiftelsen understreke at menneskerettighetene omfatter alle og at det er uakseptabelt å forfølge, eller diskriminere noen på grunn av deres seksuelle orientering eller kjønnsidentitet.

— Raftostiftelsen ønsker også å sette fokus på den alvorlige menneskerettssituasjonen i Uganda og peke på at SMUG og Frank Mugishas kamp, for menneskeverd for en særlig utsatt gruppe, er del av en større kamp for demokrati og sosial rettferdighet. Raftostiftelsen vil med tildelingen av Raftoprisen 2011 gi Frank Mugisha og hans kolleger anerkjennelse for deres menneskerettsarbeid, og håper tildelingen vil bidra til å gi dem økt beskyttelse og inspirasjon til videre arbeid i en utsatt og krevende situasjon, sier Gloppen.

Her kan du lese hele begrunnelsen til Raftostiftelsen.

Til minne om Rafto

I fjor ble prisen tildelt José Raúl Vera López (65), en katolsk biskop fra Mexico. I begrunnelsen fra Raftostiftelsen stod det blant annet at Raúl Vera er en fryktløs forsvarer for Mexicos mest sårbare.

Prisen deles ut årlig til minne om professor Thorolf Rafto .

Kriteriene

  • Kandidatene må oppfylle følgende kriterier:
  • Aktiv i kampen for idealer og prinsipper nedfelt i Menneskerettserklæringen.
  • Kampen må være ikkevoldelig.
  • Kandidat kan være en person eller en organisasjon, og prisen kan også deles mellom to eller flere.

Også Nobelprisen

Fire Raftopris-vinnere er senere tildelt Nobels fredspris. Aung San Suu Kyi fikk fredsprisen i 1991, året etter at hun fikk Raftoprisen. Den burmesiske opposisjonslederen har imidlertid aldri fått reise til Norge for å takke for noen av prisene. Hun sitter fremdeles i husarrest hos generalene i hjemlandet.

Den sørkoreanske presidenten Kim Dae-jung fikk i 2000 begge prisene for sin solskinnspolitikk overfor Nord-Korea. Siden er ikke Kims linje fulgt opp og prisvinneren døde i Seoul i 2009, 83 år gammel. Forholdet mellom nord og sør er kaldere enn noen gang.

José Ramos-Horta fikk sammen med Carlos Belo fredsprisen i 1996 for arbeidet med å frigjøre Øst-Timor fra indonesisk styre. Øst-Timor er fremdeles selvstendig, men det unge landet har hatt en rekke problemer. Ramos-Horta ble valgt til president i 2007, men utsatt for et alvorlig attentatforsøk i 2008.

Shirin Ebadi fikk Nobels fredspris i 2000, to år etter Raftoprisen. Hun er fremdeles opposisjonspolitiker i hjem-landet Iran. Men regimet har til tider drevet en mobbekampanje mot henne og blant annet gjort forsøk på å beslaglegge prispengene.

Raftostiftelsen 25 år

I år feirer også Raftostiftelsen sitt 25-årsjubileum. I tillegg til å hylle Raftoprisen av 2011, vil Raftostiftelsen reise spørsmål om de store menneskerettslige utfordringene de neste ti årene.

Prisen deles ut under en seremoni 6. November på Den Nationale Scene i Bergen.

Her er tidligere prisvinnere:

2010: José Raúl Vera López, Mexico: Vet han kan dø i kamp

2009: Malahat Nasibova, Aserbajdsjan:

2008: Bulambo Lembelembe Josué, Kongo:

2007: The National Campaign on Dalit Human Rights, India:

2006: Thich Quang Do, Vietnam:

2005: Lidija Jusupova, Tsjetsjenia, Russland:

2004: Rebiya Kadeer, fra den uiguriske minoriteten i Kina:

2003: Paulos Tesfagiorgis, Eritrea:

2002: Mohammed Daddach, Vest-Sahara:

2001: Shirin Ebadi, Iran:

2000: Kim Dae-jung, Sør-Korea:

1999: Gennadij Grusjevoj, Hviterussland:

1998: ECPAT, Thailand: Raftopris mot sexmisbruk

1997: Sigøynerne/Romanifolket representert ved Ian Hancock:

1996: Palermo Anno Uno, Italia

1995: Komiteen for Soldatmødre i Russland, Russland Tsjetsjenia

1994: Leyla Zana, Tyrkia: —

g

1993: Folket på Øst-Timor (Prisen ble mottatt av José Ramos-Horta):

1992: Preah Maha Ghosananda, Kambodsja

1991: Jelena Bonner, Russland:

1990: Aung San Suu Kyi, Burma:

1989: Doina Cornea, Romania og Fidesz, Ungarn

1988: Trivimi Velliste, Estland:

1987: Jirí Hájek , Tsjekkoslovakia

IMG_0839.jpg
PÅL ANDREAS MÆLAND