• Siste: Yngstemann i gruven, Jimmy Sanchez (19), er den femte som er brakt til overflaten. Florencio Avalos, Juan Illanes, Mario Sepulveda og Carlos Mamani er de fire som ble hentet opp før Jimmy.

En hel verden ventet i spenning på at redningskapselen med 31 år gamle Florencio Avalos skulle komme til overflaten. Da han klatret ut brøt jubelen løs.

Gruvearbeiderens kone og datter var de første til å kaste seg rundt halsen på ham, og Chiles president Sebastián Piñera og gruveminister Laurence Golborne fulgte etter.

Rolig og fattet I ti uker satt Avalos innesperret sammen med kollegaene i den sammenraste gruvegangen i San Jose-gruva i Atacama-ørkenen nord i Chile, før redningen kom i form av en rakettformet stålkapsel.

Tobarnsfaren var nestleder for arbeidslaget som ble fanget nede i den sammenraste gruva, og han ble valgt til å være førstemann opp takket være sin sterke fysikk, i tilfelle noe skulle gå galt underveis.

Tilsynelatende rolig og fattet tok han imot hyllesten natt til onsdag, iført mørke solbriller til vern mot fjernsynskameraenes skarpe lys, før han ble fraktet videre til legesjekk.

— Gjør oss stolte - Denne redningen gjør oss stolte, slo president Piñera fast i en følelsesladd tale kort tid etter.

— Vi skal hente dem opp alle som en, la han til.

Redningskapselen, som har en diameter på bare 54 centimeter, er utstyrt med både oksygenbeholder og radiokommunikasjon. Frykten er at den skal sette seg fast i det trange borehullet under evakueringen av gruvearbeiderne.

Nasjonalsangen Før den ble sendt ned for å hente Avalos, runget den chilenske nasjonalsangen blant redningsmannskapene som sto samlet rundt hullet i Atacama-ørkenen.

Florencio Avalos’ bror Renan er også å finne blant de innesperrede gruvearbeiderne 625 meter nede i gruva, men han står lenger nede på listen og må smøre seg med tålmodighet.

Få minutter etter at Avalos hadde klatret ut av stålkapselen, steg en lege om bord for å bli heist ned til de gjenværende 32 gruvearbeiderne.

Jublet Deretter var det den 39 år gamle elektrikeren Mario Sepulvedas tur til å stige til overflaten.

— Jeg skal leve et langt, langt liv sammen med min sønn, min datter og min kone, sa Mario Sepulveda etter redningen.

Mario Sepulveda var den første av gruvearbeiderne som ble intervjuet på tv etter redningen. Han ble reddet opp fra gruven som nummer to tidlig onsdag morgen norsk tid.

— Jeg er veldig lykkelig over alt det vakre dere har gjort for oss. Jeg skal leve et langt, langt liv sammen med min sønn, min datter og min kone, sa Sepulveda.

Han sa at han var stolt av regjeringen i Chile, over psykologene og legene som hadde hjulpet de innesperrede 33 arbeiderne, og over alle arbeiderne som hadde jobbet på stedet for å få dem ut.

— Vi var der nede - 700 meter under jorden – og de reddet oss - Samtidig brukte vi vår erfaring som gruvearbeidere.

— Jeg var med Gud. Jeg var med djevelen. Men jeg holdt fast ved Gud – jeg tvilte aldri på at Gud ville redde meg, sa Sepulveda Espinace i det følelsesladde intervjuet.

Saken oppdateres.