Vindmøller mister oftere vingene enn tidligere. I løpet av de siste tre årene har mellom ti og femten vindmøller havarert, skriver Jyllandsposten i dag.

Disse vindmøllekrasjene kunne alle fått alvorlige sikkerhetsmessige konsekvenser.

— Det er ennå for tidlig å konkludere hva årsaken er, men noe tyder på at det er vedlikeholdet av vinmøllene som er problemet, sier Peter Hjuler Jensen fra Forskningsprogrammet for Vindmøller på Forskningssenter Risø/Danmarks Tekniske Universitet, til jp.dk.

Han sier at vindmøller generelt er trygge, men typen uhell som har vært den siste tiden, ikke skal kunne skje. En redegjørelse om problemet er på vei til skrivebordet til Danmarks klima- og energiminister Connie Hedegaard.

Denne videoen er fra Hornslet i Århus, og ble tatt på fredag.

— Vi sendte teknikere ut til vindmøllen, og mens de var i gang med å undersøke den, kom den ut av kontroll. Så var det bare å ta benene på nakken, sier kommunikasjonssjef Peter Kruse i Vestas til jp.dk.

Ifølge brukeren som har lagt videoen ut på Youtube, ble mekanismen som begrenser vindmøllens fart skadet i en storm. Dermed var det ingenting som hindret den i å gå fullstendig amok i den sterke vinden.

Denne videoen er tatt fra en annen vinkel:

Youtube