ROANOKE, Virginia

Alex gir alt, alt han kan makte på de tynne beina sine. En motspiller som er nesten dobbelt så stor sender ham på trynet i tregulvet; Alex spretter opp igjen og fortsetter.

På sidelinjen står trener Warren Miles og roper instruksjoner. Armene i været. Dekk opp bakover. ARMENE I VÆRET.

Mamma Dawn sitter oppe på tribunen og skriker oppmuntringer. Løfter begge armene triumferende over hodet når sønnen scorer.

Alex Fabean-Scotch, elleve år og baskettalent av de sjeldne, en av morgendagens helter.

— Ja, dette er toppen av avlingen. De beste av de beste, sier mamma Dawn. Klarer ikke å skjule stoltheten spesielt godt.

Sportshelter på toppen

Ingenting er bedre i USA enn å være sportshelt. De troner på toppen av næringskjeden i skolesystemet, dyrkes frem på skoler og universiteter.

  • Disse guttene har virkelig sjansen til å nå helt til topps, sier trener Warren når kampen er over og han har fått stablet guttene inn i ventende biler.

— Det er bare en ting som gjelder: trening og atter trening. Jeg pleier å si at det finnes to type spillere, de som trener og de som ikke gjør det. Men det viktigste er å få en god utdannelse.

Warren leder flere basketteam for organisasjonen Hoop Dreams Academy. Guttene må gjennom prøver før de blir tatt opp, og det forlanges at karakterene deres holder et visst nivå. De trener seks timer i uken pluss kamper hver helg.

-Alex har lyst å spille i proffligaen NBA. Det er mulig hvis du virkelig gir alt, sier Dawn.

— Men det viktigste er å få en god utdannelse, skynder hun seg å legge til.

Rebellen

— Heltedyrkningen sitter dypt i det amerikanske samfunnet. Den er en del av vår mytologi, troen på individets muligheter og kapasitet, hele samfunnet er tuftet på denne drømmen om å nå helt til topps, sier historieprofessor Ruth Doan.

Men, sier hun, det er også en tradisjon for dyrking av rebeller og antihelter, fra Billy The Kid til Al Capone til Rambo.

— Det er historien om mannen som trosset systemet og tok loven i egne hender. Han som kjempet til siste kule, som tok hevn på sine undertrykkere.

Ta for eksempel Eric Rudolph - mannen bak bombingen av Atlanta-OL og angrep på to abortklinikker. Han myrdet tre mennesker og skadet minst 150, og var ettersøkt av FBI i mer enn fem år før de fanget ham i North Carolina. Da hadde han blitt en slags folkehelt for lokalbefolkningen, som hadde hjulpet ham å holde seg skjult i skogene. Mange viste åpenbart sin støtte med klistremerker og T-skjorter.

I vår tid skapes antihelten på internett. Eric Harris og Dylan Klebold, high school-elevene bak Columbine-tragedien, forutsa sin fremtid som beryktede kulthelter. I videotapene de to laget av seg selv i dagene før de angrep skolen og drepte 13 mennesker, spår de at de kommer til å få global oppmerksomhet.

— Vi skal kickstarte en revolusjon, sier Eric Harris på tapen.

Beundrer Columbine

Han skulle få rett i at de startet noe. I de åtte årene som har gått siden massakren i Littleton har beundringen for Harris og Klebold vokst seg stor og sterk i de mørkeste avkrokene av internett. Navnene deres er blitt verdensberømte, og massakren har inspirert en kjent dokumentarfilm («Bowling for Columbine»), en spillefilm («Elephant») og flere bøker. Mange ser på dem som helter for de undertrykte, som opprørere mot ener-kulturen, der bare de beste teller.

En rekke ungdommer i flere land har fulgt deres eksempel (se faktaboks).

Nå frykter mange at det samme skal skje med Cho.

— Jeg er alvorlig bekymret for de unge mennene i vår kultur, sier dramaprofessor Ernest Zulia ved Hollins University i Virginia.

— Det er en hel industri, med Hollywood i spissen, som selger volds- og hevnfantasier med disse guttene som målgruppe, og innholdet blir verre og verre. Dessuten har man latt ideen om at vold er akseptabelt - ja, til og med underholdende, få lov å slå rot.

Bare en dag etter massakrene på Virginia Tech var Cho Seung-Huis skuespill, beskrevet som blodige voldsfantasier, publisert på smokinggun.com.

Et par dager senere sendte NBC og media over hele verden videoene han hadde laget av seg selv.

Før det var blitt helg hadde noen registrert domenenavnene www.choseunghui.com og www.ismailax.com.

marita aarekol
marita aarekol
marita aarekol
marita aarekol