bt.no har fått flere tips fra ivrige lesere om grågås. Ikke akkurat leserstorm, men likevel...

Og så kan vi håpe på en Indian Summer,  sånn at vi får en varmeperiode å kose oss med
Alv Ottar Folkestad, leder sentralstyret i Norsk Ornitologisk Forening

På bildet over ser du for eksempel en flokk med grågjess fotografert under en mellomlanding på Os søndag morgen, i nærheten av Halhjem.

Sammen med tipsene følger halvmelankolske betraktninger om en sommer som snart er over og de sørvendte gjessenes ugjenkallelige innvarsling av høst.

Fjærskifte og jaktfrykt

Men fullt så enkelt er det likevel ikke.

I hvert fall om vi skal tro Alv Ottar Folkestad. Og det bør vi kanskje, siden mannen leder sentralstyret i Norsk Ornitologisk Forening (NOF).

- Tidligere var dette et usvikelig tegn på at høsten er i anmarsj. Men en god porsjon menneskelig påvirkning har endret trekkmønsteret til grågåsen, forklarer Folkestad.

- Hva har skjedd?

- Det opprinnelige mønsteret var at grågåsens hovedtrekk sørover var midt i september. Men fra 80-tallet og fremover har vi sett en endring i trekkmønsteret. Nå er det lite grågjess igjen etter midten av august, sier Folkestad.

På returen

Ornitolog-lederen gir to mulige forklaringer på det mange oppfatter som uvanlig tidlig høsttrekk:

  • Det kan rett og slett være grågjess som har vært nordpå og «byttet klær».
  • Skuddredde fugler.

Folkestad utdyper:

- Grågjess, som alle andre fugler, feller alt av vingefjær på en gang. Grågåsen har etablert samlingsplasser for slik fjærfelling, hovedsakelig på strekningen fra Møre og Romsdal til Nordland. På disse plassene kan det være mange tusen grågjess samlet, i en periode da de ikke kan fly. Til disse plassene kommer også grågjess sørfra for å skifte fjær. Grågås-flokker på vei sørover kan dermed være fugler som er på vei hjem igjen etter fjærfelling.

- Den andre forklaringen er et økende fokus på skadebeiting utført av grågjess. Hovedsakelig går det ut over gresseng. Derfor er det enkelte plasser i landet åpnet for skadefelling av grågjess fra så tidlig som slutten av juli. Det er kjent at grågåsen reagerer veldig raskt på utrygghet i form av jakt. Det kan utløse trekk sørover mye tidligere enn de ellers ville tatt vingene fatt.

- Se i kalenderen

Med andre ord: Gamle naturtegn på skiftende årstider står åpenbart for fall.

Men det finnes trøst, også i fugleverdenen. Ifølge Folkestad er det andre fugler som kan gi oss en bedre pekepinn på at høsten nærmer seg.

- Så sånn sett kan vi egentlig like gjerne kikke i kalenderen og bestemme oss for at høsten begynner rundt september?

- Ja, vi kan jo det. Og så kan vi håpe på en Indian Summer,  sånn at vi får en varmeperiode å kose oss med en eller annen gang i løpet av høsten...

Gi oss dine beste høsttegn - i kommentarfeltet under.