— Situasjonen i Afghanistan er ikke så mørk som den noen ganger blir fremstilt. Politiet jobber godt, og det er en positiv utvikling, sier politioverbetjent Idar Grotle.

Til vanlig jobber han ved Fana politistasjon, men i 14 måneder har han valgt vekk norske småskurker til fordel for narkotikasmuglere i Afghanistan.

— I går beslagla vi 200 kilo hasj i en spillebule her i byen. Det er litt andre kvantum enn hjemme, sier Grotle.

Smuglerrute

I går var Grotle med da politiet i Meymaneh brant 330 kilo opium fra et beslag lenger sør i Faryab-provinsen. Opiumet ble funnet gjemt under et falskt gulv i en varebil.

— En av smuglerrutene til Europa går gjennom Faryab. Opiumet var antagelig ment å bli til heroin, sier Grotle.

Som en tommelfingerregel trengs det ti kilo opium for å fremstille en kilo heroin. I Nygårdsparken i Bergen selges ett gram heroin for om lag 1200 kroner.

— Her koster ett gram heroin ti kroner, og ett kilo hasj circa 250 kroner, sier Grotle.

Selv om ca. 90 prosent av all opium og heroin i verden kommer fra Afghanistan, mener Grotle at utviklingen går rett vei.

— Det er positivt at Afghanistan, som er et fattig land, tar kampen mot narkotika på alvor, sier Grotle.

- Gode resultater

Som mentor for politisjefen i Meymaneh i Faryab-provinsen følger politimannen fra Bergen utviklingen i Afghanistan tett.

— Jeg hadde ham som student i 2003/2004 i Kabul, da jobben min var å utdanne de nye politisjefene i Afghanistan. Vi har et veldig godt samarbeid. Han er reformvennlig, og skaper resultater, sier Grotle.

Han er en av ni nordmenn stasjonert i Meymaneh som en del av politiprosjektet Noraf, som er et samarbeid mellom Norge og Afghanistan.

Med seg har Grotle og de andre politifolkene en norsk jurist og to ansatte fra Bergen fengsel.

— Kompetansen vår dekker hele strafferettskjeden, og vi får gjort veldig mye positivt for utviklingen av justissektoren her, sier Grotle, som leder teamet i Meymaneh.

Lærer politifolk å lese

De norske politifolkene har utdannet 24 afghanske instruktører, som reiser rundt i Faryab for å trene opp lokalt politi.

— De beste til å lære opp afghansk politi er afghanere selv, fastslår Grotle.

Det er imidlertid ikke bare politimetoder som må læres. Bare én av fem afghanske politimenn kan lese og skrive.

— Derfor har vi startet et lese/skrive-prosjekt. Hver morgen er det to timer undervisning før arbeidsdagen starter, forteller Grotle.

For ham er opiumsbeslaget som i går gikk opp i røyk, et bevis på at samarbeidet mellom norsk politi og afghanske myndigheter nytter.

— Vi har vært mentorer for dem som tok dette beslaget, og ser resultater av opplæringen.

Dag A Guttormsen