Det er astronomen Adam Kraus som har lyktes i å for første gang ta et bilde av en planetfødsel, skriver nyhetsbyrået AP.

Planeten har fått navnet LkCa 15, og sirkler rundt en 2 millioner år gammel stjerne, 450 lysår fra jorden. Planeten blir dannet av støv og gass.

Tidenes yngste planet

Basert på vitenskaplige modeller for hvordan en planet blir formet, anslås det at planeten begynte å ta form for mellom 50.000 og 100.000 år siden.

Det betyr at LkCa 15 er den yngste planeten som noen gang har blitt observert. Den er hele fem ganger yngre enn den tidligere rekordholderen.

Kraus, som jobber ved University of Hawaii's Institute for Astronomy, har fått hjelp av astronomer fra Australia. De brukte Keck-teleskopet som står på Mauna Kea, det høyeste fjellet på Hawaii, for å finne planeten.

— Vi har fanget dette objektet på det perfekte tidspunktet. Vi ser at denne unge stjernen har en plate rundt seg som planeten antagelig blir dannet av. Også ser vi noe som befinner seg midt i hullet i platen, sier Kraus.

Tidligere har ikke forskere hatt mulighet til å se planeter i fødselsfasen, fordi stjernene de går i bane rundt skinner for sterkt.

Kan finne flere planeter

Å observere planeter mens de blir til kan hjelpe forskere med å svare flere ubesvarte spørsmål, blant annet om planeter blir født tidlig eller sent i en stjernes liv og om de former seg relativt nærme stjernen eller litt lenger unna.

Planeter kan endre bane etter at de har blitt formet, så disse spørsmålene er vanskelige å få svar på ved å studere eldre planeter.

— De veldig grunnleggende spørsmålene når og hvor blir best besvart når du faktisk kan se planet bli født, og den prosessen foregår akkurat nå, sier Kraus.

Andre planeter kan også bli til rundt den samme stjernen. Kraus la til at han vil fortsette å observere stjernen og han håper at han vil se flere planeter, om de finnes.