Prins Charles og Camilla, hertuginnen av Cornwall, fikk en torsdagskveld de sent kommer til å glemme.

En fotograf fra nyhetsbyrået Associated Press oppdaget at rasende demonstranter sparket i bilen de satt i på Regent Street, nær hjertet av Londons shoppingområde.

Charles' kontor bekrefter at bilen ble angrepet. Charles og Camilla skal være uskadd, men bildene viser tydelig at de ble rystet av hendelsen.

Et vindu ble knust og bilen er tilsølt av maling, ifølge BBC.com.

Statsminister David Cameron sier at det er «sjokkerende og beklagelig» at demonstrantene gikk løs på prinsens bil.

Protest mot økt studieavgift

De voldsomme scenene utspant seg fordi Parlamentet vil tredoble studieavgiftene. Regjeringen fikk forslaget vedtatt torsdag kveld, men med sterkt redusert flertall.

Før avstemningen kom det til sammenstøt mellom politi og demonstranter utenfor parlamentsbygningen.

Politiet hadde satt opp en jernring rundt bygningen, og demonstrantene forsøkte å ta seg gjennom.

10 politifolk skadd

37 demonstrantanter er skadet, og 10 politifolk. 22 personer ble pågrepet.

Flere mener politiet har vært unødvendig hardhendt i sin behandling av demonstrantene, som også omfattet mange mindreårige.

Demonstrantene kastet signallys, kjepper, glassflasker, biljardkuler og andre gjenstander mot politiet, som strevde med å holde stand. De brukte på sin side politihester og batonger.

Det ble tent store bål inne på Parliament Square, der demonstrantene var omringet av politiet. En statue av Winston Churchill er dessuten blitt griset til.

Utbrytere

Forslaget fikk et flertall på 21 stemmer, noe som tyder på at mange av representantene fra Liberaldemokratene og De konservative vendte sin egen regjering ryggen, ifølge NTB.

De to partiene har normalt et flertall på 84 stemmer i Underhuset. Blant oppførerne er to tidligere ledere for Liberaldemokratene.

Mange velgere, både unge og eldre, føler seg lurt av Liberaldemokratene, som i valgkampen lovet å gå imot økte studieavgifter.

Vedtaket betyr at studieavgiftene kan bli økt til opptil 85.000 kroner i året, og kritikerne mener at mange nå ikke vil ha råd til å ta høyere utdanning.

Dette er ikke slutten. Vi er ekstremt skuffet og sinte over politikerne som har sviktet oss.

Studentleder Aaron Porter

Mer protester

Avgiftsøkningen er en del av den britiske regjeringens plan for å kutte budsjettunderskuddet. Studentene lover å fortsette sin kamp mot beslutningen.

— Dette er ikke slutten. Vi tapte bare fordi politikerne har brutt sine løfter. Vi er ekstremt skuffet og sinte over politikerne som har sviktet oss, sier Aaron Porter, leder for studentunionen NUS.

I regjeringen vil det nå være frykt for at flere liberale representanter har fått «smaken av opprør», ifølge BBCs politiske redaktør Nick Robinson.

Samarbeidet med de konservative har allerede ført til tøffe tak i det liberaldemokratiske partiet, som har mange medlemmer og velgere som føler seg mer hjemme på venstresiden.

- Rettferdig

Prisøkningen er rettferdig, understreket næringsminister Vince Cable under debatten i Parlamentet.

Partileder og visestatsminister Nick Clegg sier alle ministrene fra partiet støtter planen.

— I disse omstendighetene der hele landet mangler penger, er det ikke urimelig å be de uteksaminerte som er så heldige å gå på universitetet, om å bidra til å dekke utgiftene, sier Clegg ifølge BBC.

Forslaget om økte studieavgifter på engelske universiteter har skapt en bølge av protester, og en demonstrasjon i november endte i et angrep mot De konservatives hovedkvarter i Millbank. En rekke universiteter er blitt okkupert av studenter.

HETT: Heftige demonstrasjoner i London torsdag kveld. FOTO: Scanpix
VED FRONTEN. Store politistyrker holdt demonstrantene på plass. FOTO: Scanpix.
STEFAN WERMUTH