Her strømmer politiet til i leiligheten der «Lasermannen» ble pågrepet lørdag kveld i Malmö. Ifølge politiet foregikk pågripelsen i 18.30-tiden rolig, skriver aftenposten.no.

38-åringen av svensk opprinnelse ble bedt om å overgi seg og gikk rolig ut av leiligheten. Naboer beskriver ham overfor Aftonbladet som «en ensom ulv».

Svensk politi kobler nå mannen til ett drap og syv skuddepisoder. Politiet har hele tiden ment at drapet på den 20 år gammel kvinnen i oktober i fjor var første gang han slo til. Han hadde bæretillatelse for tre forskjellige våpen.

Mannen nekter straffskyld

Det kom frem på en pressekonferansen med sjefanklager Solveig Wollstd, politimester Ulf Sempert, politikommisjonær Börje Sjöholm og politikommmisjonær Dag Andersson.

Skytterens første offer var ifølge politiet Trez Person West. Hun ble skutt ned og drept i oktober 2009. Alle andre som ble skadet har vært innvandrere — men Person West var av svensk opprinnelse.

De svenske etterforskerne har hele tiden ment at drapet på den 20 år gammel kvinnen i oktober i fjor var første gang han slo til.

Svaret på hvorfor hun ble et offer kan være at hun satt i bilen med sin albanske venn. Han ble truffet flere ganger, men overlevde.

Syv drapsforsøk

Siden da skal den pågrepne mannen syv ganger ha forsøkt å drepe igjen.

— Han er mistenkt for drap den 10. oktober 2009, dessuten for syv drapsforsøk frem til oktober 2010, sa Wollstad på politiet i Skånes pressekonferanse søndag ettermiddag.

Til sammen har politiet pekt på 15 skuddepisoder som tilsynelatende har manglet motiv. Wollstad vil ikke i detalj kommentere hvilke andre drapsforsøk mannen nå kobles til.

Lettet

De tilsynelatende meningsløse skuddene har skapt panikk i den skånske byen. Kallenavnet «Lasermannen»fikk han fordi han noen ganger brukte lasersikte.

Kioskeier Younis Cheiki (38) var i august inne i kebabkiosken da kulen gikk gjennom vinduet. Nå er han lettet over at gjerningsmannen kan være tatt.

— Jeg er glad og nå kan vi gjøre klar til fest. Nå kan jeg få livet i gang igjen, og trenger ikke lenger være redd, sa Cheiki til Aftenposten.no etter at pågripelsen ble kjent.

Fremgang

Jakten på Lasermannen» som skal ha stått bak tilsynelatende umotiverte skyteepisoder i Malmö har pågått i over ett år.

— Vi har hatt fremgang i etterforskningen, sa politimester Ulf Sempert i Malmö.

Han understreker at politiet vil fortsette å sørge for at innbyggerne i byen skal føle seg trygge.

— Samtidig fortsetter vi vårt økte nærvær og store synlighet i Malmö.

Fikk tips

Politiet vil ikke gå i detalj om hvorfor de kunne gå til pågripelse, men opplyser at pågripelsen kom etter at politiet gjorde funn som styrket mistanken.

— Det var på bakgrunn av tips, sa politikommisjonær Börje Sjöholm på pressekonferansen.

Mannen hadde bæretillatelse for tre forskjellige våpen, opplyser politikommisjonæren.

— Han nekter straffskyld, sa Wollstad.

Etterforsker videre

Det er usikkert om mannen har hatt medhjelpere.

— Det er en av de tingene vi vil etterforske, sa Sjöholm.