FLEMMING ROSE

Folk danset i gatene, tutende biler kjørte rundt med flagg vaiende fra nedrullete vinduer. Overalt jublet georgierne for folkets seier, for det de håper har vært en ny vellykket «fløyelsrevolusjon»

For tre uker siden var situasjonen annerledes. Da truet president Eduard Sjevardnadse med å sette inn militæret mot opposisjonen — slik det skjedde i naborepublikken Aserbajdsjan midt i oktober. Men i går kveld kastet den snart 76-årige presidenten håndkledet i ringen og trakk seg etter mer enn 30 år i toppen av sovjetisk, internasjonal og georgisk politikk, og ga plass til en ny generasjon politikere, som han kan være bestefar til.

Opposisjonslederne i Georgia sier at 39 år gamle Nino Burdsjanadse vil fungere som statsleder etter Sjevardnadses kapitulasjon.

Ingen vold

Beskjeden om Sjevardnadses avgang ble mottatt med øredøvende jubel på plassen foran parlamentet i hovedstaden Tbilisi, hvor omkring 50.000 tilhengere av opposisjonen hadde samlet seg. Der var ingen tegn på sammenstøt eller annen vold, bare glade mennesker.

Sjevardnadses beslutning fulgte etter at han lørdag erklærte landet i unntakstilstand. I går formiddag ga han uttrykk for vilje til forhandling og kompromiss, men insisterte på at opposisjonen skulle forlate den erobrede parlamentsbygningen.

Ivanov satte foten ned

I løpet av dagen ble det klart at deler av sikkerhetstjenesten, hæren og innenriksdepartementet ikke ville følge en ordre fra Sjevardnadse om å bruke makt. Enkelte militære enheter dukket til og med opp på plassen foran parlamentet og erklærte sin lojalitet til opposisjonen. Samtidig vred både Russland og USA armen rundt på Sjevardnadse, og gjorde det klart at de var uenige i den georgiske leders fortolkning av opposisjonens storm på parlamentet som et kupp, og ikke ville akseptere innsettelse av tropper mot demonstrantene.

Russlands utenriksminister Igor Ivanov, som har georgisk mor som stadig bor nord i landet, spilte hovedrollen i forhandlingene mellom Sjevardnadse og opposisjonen. Ivanov forsikret demonstrantene at Moskva ikke ville blande seg inn og at konflikten måtte løses med politiske midler. Det fikk demonstrantene til å rope: «Igor, Igor», en mottakelse politikere fra Kreml sjelden får i Georgia.

I oktober 2000 ble Ivanov sendt til Beograd for å redde restene av Milosevic' regime, da kom han for sent. Ivanovs diplomati i går liknet en triumf for Kreml, som frykter en politisk nedsmelting i Georgia. Russland har en fredsbevarende styrke i Abkhasia, en region som insisterer på uavhengighet av Georgia, og militære observatører i Sør-Ossetia, en annen region som ikke ønsker å bli styrt fra Tbilisi. Dessuten grenser Georgia til Tsjetsjenia. Moskva har flere ganger bombet tsjetsjenske baser inne i Georgia, og USA hevder at tsjetsjenske opprørere i Pankisislukten i Georgia har hatt forbindelse til Osama bin Ladens al Qaida-nettverk.

Langt igjen

At det er lang vei å gå før man kan snakke om en vellykket fløyelsrevolusjon i Georgia, vitnet utviklingen i en annen selvbevisst region ved Svartehavet om. Adsjarias leder, russiskvennlige Aslan Abasjidse, erklært sin region i unntakstilstand, og gjorde det klart at han ikke vil anerkjenne de nye makthaverne i Tbilisi. Etter Abasjidses erklæring satte Russlands utenriksminister Igor Ivanov kursen mot Adsjarias hovedstad Batumi. Moskva frykter at Georgia skal gå i oppløsning i kjølvannet av Sjevardnadses avgang.

— Det er skrekkscenariet for Russland, sa Dmitrij Rogosin, formann i det russiske parlamentets utenriksutvalg, til russisk tv i går kveld.

Folket feiret

Hele dagen var gatene i Tbilisi fulle av dansende, syngende og feirende mennesker, som åpenbart var sikre på seier mens ordkrigen mellom presidenten og opposisjonen bølget frem og tilbake.

— Dagen i dag er avgjørende. Folket må ta makten. Tusenvis av mennesker må gå til innenriksdepartementet og overta bygningen, sa opposisjonsleder Mikhail Saakasjvili til folkemassene som på formiddagen samlet seg foran parlamentsbygningen i Tbilisi.

AVGJØRENDE MØTE: Med Russlands utenriksminister Igor Ivanov ved bordets ende ble Georgias skjebne beseglet i går. Sjevardnadse (nærmest Ivanov) ble fortalt at han måtte gå av, oppisjonslederne til høyre, Mikhail Saakasjvili og Zurab Zhvania, ble fortalt at de fikk overta ledelsen av landet.<br/>Foto: Reuters TV