Åtte drapsdømte menn og en kvinne ble henrettet i fengselet Evin i hovedstaden Teheran onsdag. Samme dag ble en person som var dømt for narkotikasmugling, henrettet i et fengsel i den nordlige byen Noshahr, melder nyhetsbyrået Fars.

Jonas Gahr Støre ba tirsdag Iran la være å gjennomføre de planlagte henrettelsene.

– I dette tilfellet har Norge protestert på forhånd. Vi sier veldig tydelig ifra nå også. Iran har tradisjon for å henrette mange på én gang på offentlig plass. Og det er jo spesielt bestialsk, sa utenriksministeren til TV 2 onsdag.

Mindre oppmerksomhet Norske myndigheter reagerer også på at henrettelsene ble gjennomført i en høytid.

– Dette er jo julehøytid for oss, og det er det jo ikke for flertallet i Iran. Men det er grunn til å tro at de vurderer å gjøre slike ting litt i påskudd av at andre deler av verden som snakker høyest om dette, kanskje har andre ting å stelle med, sier Støre videre.

Tidligere er flere henrettelser i Iran blitt stanset på grunn av internasjonalt press.

– Det at iranske myndigheter velger å utføre disse henrettelsene på julaften, tyder bare på at de ikke tar hensyn til noen normer, heter det i en uttalelse fra den norsk-iranske menneskerettsaktivisten og legen Mahmood Amiry-Moghaddam.

Han tror også at henrettelsene får mindre internasjonal oppmerksomhet ettersom det er julaften.

Flere hundre henrettet Totalt har Iran henrettet minst 244 mennesker så langt i 2008, ifølge tall fra nyhetsbyrået AFP.

Amnesty International sier Iran i 2007 utførte 317 henrettelser og at det bare er Kina som henrettet flere det året.

Det iranske rettsvesenet baserer seg på islamsk sharialovgivning. Lovbrudd som drap, voldtekt, væpnet ran, narkotikasmugling og utroskap kan medføre dødsstraff.