Emerson Edward Rudd begynte sin kriminelle karriere i en alder av 11 år, da han stakk en klassekamerat med kniv, skriver The Houston Chronicle.

Fikk brev fra Bergen

Nå har mannen sittet på "death row" i tolv år, i en dødscelle i Texas. Dommen slår fast at Rudd var med på et væpnet ran i 1989. En 23 år gammel restaurantansatt ble skutt og drept. De tre andre som var med på ranet, ble dømt til lange fengselsstraffer.

I ti år har bergenskvinnen Bendigt Maria Olsen brevvekslet med den dødsdømte mannen. Den siste tiden har hun personlig engasjert seg for å hindre at hennes gode brevvenn må bøte med livet.

Hun har skrevet brev til Texas-guvernøren Rick Perry og til formannen i appellstyret i Texas. Med bønn om at henrettelsen utsettes, og at dødsdommen omgjøres til livsvarig fengsel.

— Han er blitt et familiemedlem. Jeg må gjøre dette, sa Bendigt Maria Olsen til Bergens Tidende tidligere i høst.

For noen få uker siden mottok Olsen nok et brev fra sin venn i Texas.

— Han skriver at han ikke har gitt opp, at han vil fortsette å kjempe for livet sitt, fortalte bergenskvinnen da BT traff henne i oktober.

Norske regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter har også mottatt brev fra henne. Hun ber alle hun skriver til om hjelp til å få dødsstraffen utsatt.

Til ingen nytte.

- Jeg er lei meg

Torsdag kveld (natt til fredag, norsk tid) ble dommen fullbyrdet i Huntsville i Texas.

— Jeg er lei meg for at jeg skjøt sønnen deres under ranet, sa Rudd til offerets familie i går, ifølge The Houston Chronicle.

31-åringen skal tidligere ha sagt til avisen at han ikke ville forlate dette livet uten bråk. I går var han likevel helt rolig.

Deretter henvendte han seg til vennene sine og sin spirituelle rådgiver.

— Jeg er klar til å reise. Ring moren min og si at denne spesielle prosessen er over. Fortell alle mine brødre at de må holde hodet høyt hevet, med blikket rettet mot himmelen.

Deretter pustet han dypt to ganger. Klokken 18.26 (00.26 fredag, norsk tid) ble han erklært død, etter å ha fått en dødelig injeksjon.

Broren til offeret som ble skutt og drept i restauranten i 1989, Ronald Morgen, sa senere at han akksepterte unnskyldningen fra Rudd, og at han nå hadde tilgitt ham.

HENRETTET I NATT: Emerson Edward Rudd har sittet på dødscelle i Texas i tolv år. Bergens Tidende traff den drapsdømte på cellen i 1996. Natt til fredag ble han henrettet i Dallas, dømt for drap.
Arkivfoto: Roar Christiansen