Dermed kan også en mulig fredsavtale være i fare. Regjeringsmedlemmer fra de slavisk-makedonske partiene ble overrasket over meldinger om samtalene, som skal ha funnet sted i Kosovo tirsdag.

En høytstående leder for det makedonsk-albanske partiet PDP bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at Arben Xhaferi, leder for partiet DPA, og PDPs leder Imer Imeri, hadde møtt representanter for UCK-geriljaen og diskutert amnesti for geriljamedlemmene.

Dette skjedde samtidig som regjeringens sikkerhetsråd under ledelse av president Boris Trajkovski slo fast at geriljaen skulle behandles som terrorister og forbrytere. Både DPA og PDP ble for halvannen uke siden med i en bred nasjonal samlingsregjering i Makedonia.

–De ble enige om en våpenhvile og en felles politisk plattform for framtidige forhandlinger, sier PDP-representanten om samtalene i Kosovo tirsdag.

En talsmann for den amerikanske spesialutsendingen og diplomaten Robert Frowick sa tidligere onsdag at samtaler var i en vanskelig fase, men "vi er veldig nær fred". Andre diplomater mante til varsomhet og ville ikke gå god for slik optimisme.