FNs generalsekretær Kofi Annan skal ha gitt ordre om planleggingen i november etter at Sikkerhetsrådet vedtok resolusjon 1441.

Resolusjonen krever at Irak avstår fra å bygge og går med på å fjerne mulige masseødeleggelsesvåpen. Det er den engelske avisen The Times som skriver om planleggingen i sin nettutgave. Ifølge avisen ønsker Annan å holde planene hemmelige av frykt for at de i Irak kan oppfattes som om våpeninspeksjonene er nytteløse og et amerikansk-ledet angrep uunngåelig.

FN forbereder allerede evakueringsprosedyrer for sitt personell i Irak. Annans canadiske medarbeider, Louise Fréchette, er ansvarlig for å koordinere forberedelsene for en mulig humanitær krise.

I konfidensielle FN-dokumenter tegnes et dystert bilde av situasjonen den irakiske sivilbefolkningen vil stå overfor hvis USA angriper. FN anslår at en krig vil drive rundt 900.000 mennesker på flukt. 100.000 av disse vil trenge umiddelbar hjelp for å klare seg.

— Alt sammen virker helt troverdig. Men når det faktisk skjer, vil det være annerledes. Det er det alltid, sier en person som har gått gjennom dokumentene.

De verste kampene tror FN vil finne sted i de tre guvernementene rundt Bagdad, mens det kurdiskkontrollerte Nord-Irak stort sett vil stå utenfor konflikten. I det hovedsakelig shiamuslimske Sør-Irak regner FN med at det kan ta opp til en måned fra krigen begynner til nødhjelpsarbeidere kan arbeide der.

(NTB)