ROY HILMAR SVENDSEN

Venner og familie kjente umiddelbart igjen norsksvenske Helene Hjertås' dramatiske historie fra flodbølgedramaet i gårsdagens BT. Det tok derfor ikke mange timene før tekstmeldinger og oppringninger haglet inn på telefonen til Rita Berger Moss (40) på Straume i Bergen.

Selv skjønte ikke hovedpersonen stort før barna hennes dro på bensinstasjonen og kjøpte avisen.

— Da jeg fikk lese det hun sa om meg, ble jeg så rørt at jeg tok til tårene og begynte å gråte, forteller Rita til BT.

- Tenkt mye på henne

I 11-tiden i går formiddag var kontakten opprettet, og en overlykkelig Helene Hjertås kunne endelig ringe sin ukjente, norske redningskvinne.

— Det var så koselig! Det var akkurat som om vi skulle ha kjent hverandre hele livet, forteller Helene.

— Da jeg tok telefonen, var det første jeg hørte: «Hei godjenta mi, der er du!» Jeg ble så rørt. Ikke minst med tanke på alt hun har gjort for å få tak i oss. Hun og mannen er fantastiske mennesker. Jeg har tenkt mye på dem i etterkant, sier Rita.

Bergenskvinnen, som i likhet med Helene Hjertås er født i Mo i Rana, var på ferie sammen med sin mann og to av deres barn da flodbølgen rammet.

Sto på altan i timevis

— Vi kjente faktisk jordskjelvet klokken 8 om morgenen, men gikk ned og spiste frokost som vanlig, forteller Rita.

Etter måltidet gikk hun til bassenget for å reservere fire solstoler, og kommer samtidig i prat med fire svensker. En av dem er Helene.

— Mens vi sto og pratet, så jeg at det skjedde noe med sjøen, og sa at vi måtte komme oss vekk. Vi kom oss opp på en altan i annen etasje, og ble stående der i mange timer mens flodbølgene skylte innover og ødela hele hotellet under oss, forteller Rita.

Takker for livet

Helene Hjertås er dårlig til beins, og er overbevist om at hun ville vært død dersom det ikke var for Rita.

— Jeg vet i hjertet mitt at det var hun som reddet oss. Det er noe jeg kommer til å være takknemlig for resten av livet, sier Helene.

— Å få høre noe slikt, er veldig, veldig sterkt, sier Rita.

Vil til Bergen

Nå er begge fast bestemt på å holde kontakten fremover.

— Vi kommer til å skrive brev til hverandre. Hun ga meg adressen sin, og inviterte meg på besøk til Sverige, forteller Rita.

Invitasjonen gikk også andre veien, og Helene Hjertås vurderer nå sterkt å ta turen til Bergen og besøke sin nye venninne.

— Det hadde vært veldig artig å komme til Bergen. Jeg har aldri vært der, men har hørt veldig mye fint om byen. Og at det regner veldig mye der, ler hun.

HELTINNEN: Gårsdagen ble ikke helt som planlagt for Rita Berger Moss fra Bergen. - Det ble en merkelig dag, men en god dag, sier hun etter å ha blitt etterlyst i BT av norsksvenske Helene Hjertås (71).<p/>FOTO: KNUT STRAND