Siden søndag har minst 7000 personer fra mange land marsjert mot La Higuera for å markere at det er 40 år siden han ble drept der. De fleste av dem født etter hans død, melder den cubanske avisen Diario Granma.

I nabolandsbyen Vallegrande, der han ble vist frem etter henrettelsen og begravet i en massegrav, dyrkes han som martyr — med religiøse overtoner. Såkalte guevaristas har ifølge El Pais vært på plass i flere dager for å forberede dagens markering.

På Cuba (se egen sak) hylles han som revolusjonsgründer. I hjemlandet Argentina er han kåret til tidenes mest populære argentiner, foran Evita og Maradona... På markeder verden over selger hans ansikt alt fra T-skjorter og undiker til iskrem og sigaretter. Og på Universitetet i Bergen markeres 40-årsdagen for hans død med eget Che-seminar.

Che på høyden

— Che Guevara var den siste store romantiske revolusjonshelt. Vi ser blant annet på hvordan han er blitt presentert i biografier og på film etter sin død, forteller Jon Askeland på Institutt for fremmedspråk (spansk språk og latinamerikastudier), UiB.

Seminaret, som pågår på spansk, begynte i går og fortsetter i dag.

— Che er en viktig person i latinamerikansk historie. Han var en ekte idealist. En prinsippfast type, ulik pragmatikeren Fidel Castro som har snudd kappen flere ganger for å overleve. Legenden Guevara dyrkes kanskje sterkest i Bolivia. Særlig dødsbildet, som egentlig skulle avmytifisere ham, har gitt Che en opphøyd martyrstatur. I Bolivia er han nærmest tatt inn i religionen og dyrkes som andre helgener, sier Askeland.

— Hans liv og virke var vel ikke så rosenrødt som det ofte fremstilles?

— Det har kommet frem at han var ganske firkantet og hardhendt, blant annet under oppgjøret etter Batistas fall på Cuba. Han viste ingen nåde. Disse opplysningene forstyrrer bildet av den humane revolusjonshelten, men legger neppe en demper på dagens markeringer.

Konen skriver biografi

— Hvem tror du Che hadde vært i dag om han ikke hadde blitt skutt i 1967?

— Det er vanskelig å se for seg at han skulle blitt mer pragmatisk. Han ville nok heller ikke blitt byråkrat, ettersom han var antibyråkratisk og i opposisjon mot det etablerte. Hans image som fillefrans var et uttrykk for dette, og det preget ham fra tidlig ungdom. Han kunne kanskje endt forbitret og desillusjonert. Men det er vanskelig å se for seg at Che skulle sovne stille inn i en gyngestol på verandaen.

Jon Askeland, som i går holdt foredrag om Che på film, forteller at det i tillegg til en evig strøm av dokumentarer, er to nye Guevara-filmer på trappene. Steven Soderberg har laget en med fokus på Ches rolle i den cubanske revolusjonen og en om hans håpløse forsøk i Kongo og Bolivia.

Neste år skal det også komme en biografi som forventes å avsløre mer intime sider ved revolusjonshelten. Den er nemlig skrevet av hans enke, Aleida March (71), som han fikk fire barn med. Datteren fra hans første ekteskap skal også være involvert i et bokprosjekt.

Hans slagord var at revolusjonen er evig tilstand. I dag ser det ut til at dyrkelsen av Che Guevara er nettopp det.

DAVID MERCADO
DAVID MERCADO
DYRKES: Den argentiske revolusjonslederen Ernesto «Che» Guevarable henrettet i 1967, men dyrkes fortsatt. I den bolivianske landsbyen La Higuera, der «Che» ble henrettet, selges det til og med små flasker med sand fra området der henrettelsen skjedde. Denne uken har tilhengene valfartet fra hele verden til La Higuera. Mange av dem har tatovert bildet av helten sin på kroppen.
CLAUDIA DAUT