Det var mange ord, men lite fremgang da styret i Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) møttes i Wien i går.

Generaldirektør Mohamed ElBaradei formante om at internasjonal fred og sikkerhet står på spill, og uttrykte også håp om at det vil være mulig å få til en forhandlingsløsning med Iran i uken som kommer.

Men meldingene fra de sentrale aktørene ga lite grunnlag for optimisme:

— Vi vil ikke like å bruke oljen vår som våpen. Vi vil ikke like å la andre land lide, sa Irans sjefforhandler Ali Larijani søndag, i en dårlig skjult trussel om å kutte i oljeleveransene.

USAs FN-ambassadør John R. Bolton kontret med å advare mot «smertefulle konsekvenser» dersom Iran gjør alvor av planene om å starte anriking av uran i stor skala.

IAEA-styret skal først i dag eller i morgen diskutere Iran-konflikten. Ifølge diplomatiske kilder i Wien kommer styret ikke til å gjøre noe nytt resolusjonsvedtak. ElBaradeis nyeste rapport konkluderer med at landet ikke har oppfylt alle sine plikter, og at IAEA mangler svar på flere spørsmål rundt atomprogrammet. Samtidig slår han fast at det ikke finnes håndfaste beviser for at Iran prøver å skaffe seg atomvåpen.

— Rapporten vil bli sendt til FNs sikkerhetsråd, sammen med en oppsummering av de ulike landenes innlegg. Det kommer ingen ny resolusjon nå, sa en diplomatisk kilde i går ettermiddag.

Dermed blir det opp til Sikkerhetsrådet å stake ut veien videre.

USA skal ifølge Washington Post allerede ha satt opp en liste over aktuelle sanksjoner mot Iran, fra innreiseforbud for regjeringsmedlemmer via ulike økonomiske sanksjoner til en blokade av landets oljeleveranser. Men utenriksminister Condoleezza Rice understreket at hun venter seg langvarige forhandlinger i Sikkerhetsrådet.