EYSTEIN RØSSUM

Luxembourg

— Det er en frustrerende situasjon. Men jeg håper og tror fortsatt at vi skal komme til enighet, sa britenes utenriksminister Jack Straw på en kort pressekonferanse kl. 01.00 i natt.

Da truet hele Tyrkias medlemskapsprosess med å havarere fullstendig. Straw og hans EU-kolleger hadde i flere timer diskutert hva som skal ligge i bunnen for forhandlingene om tyrkisk medlemskap, uten å bli enige: Østerrike nektet fortsatt å godta at fullt medlemskap skal være det eneste målet, og ville at en «alternativ tilknytning» for Tyrkia må nevnes som en mulighet. Massivt press fra alle de 24 andre EU-landene om å droppe dette punktet førte ikke frem.

— 24 land er enige, ett land er ikke, sa Straw.

Mens resten av ministerne gikk og la seg, fortsatte Straw forhandlingene med Østerrikes Ursula Plassnik utover natten, sammen med EU-kommisjonens utvidelseskommissær Olli Rehn.

Sveriges minister pessimist Klokken 9.30 i dag møtes ministerne igjen, i håp om at det har hjulpet å sove litt på saken.

Sveriges utenriksminister Laila Freivalds så ikke lyst på situasjonen i natt.

— Jeg har vansker med å se at vi kan finne en formulering av den typen Østerrike ønsker seg som også vil være akseptabel for Tyrkia, sa Freivalds etter at samtalene var avsluttet.

Tyrkia har gjort det klinkende klart at de ikke vil godta et mandat der målet er noe annet enn fullt tyrkisk medlemskap. Alternativet er å trekke hele søknaden, ifølge regjeringen i Ankara.

— Min oppfatning er at vi ikke kan snakke om et alternativ til medlemskap uten å undergrave EUs egen avgjørelse fra i fjor om å åpne forhandlinger med tanke på medlemskap, sa utenriksminister Freivalds.

80 prosent imot

Dersom EU-landene ikke greier å bli enige om forhandlingsmandat i løpet av dagen, vil en av EUs største kriser på lenge være et faktum. EUs regjeringssjefer bestemte alt i desember i fjor at det skulle åpnes forhandlinger med Tyrkia 3. oktober 2005, på gitte vilkår. Det er bred enighet om at vilkårene er oppfylt, og avgjørelsen ble også bekreftet på toppmøtet i juni.

Det var gjennom hele helgen hard diplomatisk tautrekking for å få Østerrike til å bøye av. Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan ringte personlig til sin østerrikske kollega Wolfgang Schüssel for å overtale ham. Erdogan advarte i går også EU mot å ende opp som en «kristen klubb», i stedet for å bli «en spiller på verdensarenaen».

Men med 80 prosent av velgerne som erklærte motstandere av tyrkisk medlemskap har den østerrikske regjeringen hatt god ryggdekning hjemme for sin steile holdning.

Kroatia en joker Mange observatører har ment at Østerrikes egentlige mål er å få fart på Kroatias EU-kandidatur. EU har vært misfornøyd med at kroatene ikke har greid å slå kloen i den etterlyste krigsforbryteren Ante Gotovina. I dag skal sjefanklager Carla del Ponte fra FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia legge frem sin siste rapport om Kroatias samarbeidsvilje for EUs ministere.

Med positive signaler fra del Ponte er EU villige til å åpne medlemskapsforhandlinger med Kroatia straks -- noe som mange tror vil gjøre østerrikerne mildere stemt også overfor Tyrkia. Men del Ponte slipper ikke til før etter at ministerne har gjort seg ferdige med Tyrkia-spørsmålet, ifølge timeplanen som var satt opp i natt.