Obama selv utsetter en planlagt reise til Indonesia og Australia for å sikre at nok representanter stemmer for det endelige forslaget som ble presentert torsdag, og som skal gi ytterligere 32 millioner amerikanere helseforsikring.

Det endelige forslaget til helsereform ble offentliggjort torsdag etter et møte torsdag morgen der de siste endringene ble presentert av Demokratenes ledere i Representantenes hus.

President Obama tror det blir flertall for reformen i Representantenes hus, opplyser Det hvite hus.

Fornøyd

Presidenten i Representantenes hus, Nancy Pelosi, understreker at Demokratene nå skal få reformen vedtatt.

— Dette er historie, og dette er fremgang, sa hun til journalister torsdag om den største forandringen i det amerikanske helsesystemet på over 40 år.

— Det tok litt tid, men vi er svært fornøyd, tilføyde hun.

Presidenten har god fått hjelp på veien mot et vedtak av at en tidligere høylytt kritiker av reformen har ombestemt seg og nå vil stemme for forslaget.

Men Republikanerne lover å kjempe til siste slutt for å hindre at loven blir vedtatt.

Symbolsk viktig

Demokraten Dennis Kucinichs helomvending er symbolsk viktig for Det hvite hus, som nå håper å få vedtatt forslaget i Kongressen.

— Jeg kan bli den utslagsgivende stemmen, sa Kucinich onsdag etter å ha blitt oppvartet av Obama i en sjarmoffensiv som blant annet inkluderte en tur i presidentflyet Air Force One.

— Til tross for at jeg er uenig med ham i mange spørsmål, er det noe mye større som står på spill for USA nå, sa kongressrepresentanten.

Han har tidligere stemt mot andre store forslag fra Obama, blant annet presidentens plan for å bekjempe klimatrusselen.

Lønnsomt

Obama skimter altså lys i enden av tunnelen, men trenger fortsatt 216 stemmer for å få spikret helsereformen.

Tidligere denne uken la han frem tall fra Kongressens budsjettkontor som kan overbevise flere av reformens hardnakkede kritikere. Ifølge budsjettkontoret kommer reformen til å gi 32 millioner flere amerikanere helseforsikring.

Samtidig skal landets gigantiske budsjettunderskudd kuttes med 138 milliarder dollar (vel 800 milliarder kroner) frem til 2020, også ifølge budsjettkontoret.

De positive meldingene fra budsjettkontoret antas å hjelpe Obama med å sikre de nødvendige stemmene for forslaget.

Republikansk nei

Presidentens republikanske motstandere i Kongressen la likevel torsdag vekt på å demonstrere en samlet avvisning av det nye forslaget. De lovet å gjøre alt de kunne for å legge hindringer i veien for det de kalte et kostbart og farlig lovforslag.

— Vi skal fortsatt arbeide tett sammen for å gjøre alt vi kan for at denne loven aldri, aldri blir vedtatt, sa minoritetslederen i Representantenes hus, John Boehner.

Ble grillet

Reformtilhengerne vil også forby urettferdig forsikringspraksis. Det skal for eksempel ikke være lov å nekte folk forsikring fordi de allerede er syke.

Onsdag ga Obama et intervju med TV-kanalen Fox News om helsereformen. Det er ikke lenge siden Det hvite hus ville boikotte den svært konservative TV-kanalen.

Obama ble grillet av en pågående programleder, men var hele tiden klar på at han regnet med at helsereformen vil bli vedtatt når Representantenes hus skal stemme over den.

Fornøyd

Obama selv hyller lovforslaget som USAs viktigste siden slutten av 90-tallet. Den gang var det Bill Clinton som prøvde å balansere statsbudsjettet ved å kutte i det offentlige helseprogrammet Medicare. Obamas planer er imidlertid langt mer ambisiøse.

— Denne reformen vil pålegge forsikringsbransjen mer ansvar og sørge for større økonomisk sikkerhet for alle amerikanere, sier han.

— Dette bør kongressmedlemmene tenke igjennom når de forbereder seg på den forestående avstemningen.