Forslaget til amerikansk helsereform fikk de nødvendige 60 stemmene i den første avstemningen i det amerikanske senatet.

Avstemningen skjedde klokken 7 mandag morgen norsk tid, og resultatet var ventet. Det var samtlige 60 demokratiske senatorer som stemte ja i avstemningen, mens de 40 republikanske stemte imot.

President Barack Obamas kanskje viktigste innenrikspolitiske reform ligger dermed an til å bli vedtatt innen jul.

Lot seg overtale

Etter at den konservative demokratiske senatoren Ben Nelson i helgen til slutt lot seg overtale til å gi sin støtte til helsereformen, har demokratene etter alt å dømme sikret seg de 60 stemmene som må til for å få reformen vedtatt i Senatet.

Avstemning fant sted klokken 01.00 natt til mandag, klokken 07.00 norsk tid.

I henhold til reglene i Senatet trenger Demokratene 60 stemmer ved tre avstemninger for å få reformen vedtatt. Den tredje avstemningen skal etter planen skje julaften.

— Korrupsjon

Republikanerne erkjenner at de ikke kommer til å klare å stanse reformen, men de sier de vil slåss for å forsinke den og øke velgernes motstand. Debatten om reformen har rast i flere måneder, og den har vært svært opphetet.

— Denne prosessen er ikke lovarbeid, det er korrupsjon, sier den republikanske senatoren Tom Coburn, som refererer til demokratiske ledernes hestehandel for å sikre 60 stemmer i Senatet.

Ben Nelson gikk med på å støtte helsereformen etter et 13 timer langt forhandlingsmøte med partifeller i Demokratene fredag. Nelson er abortmotstander, og han har hittil nektet å støtte helsereformen av frykt for at offentlige midler skal gå til finansiering av selvbestemt abort.

30 millioner Representantenes hus har allerede vedtatt en helsereform, og forsøkene på å slå sammen de to lovforslagene fra Huset og Senatet er ventet å begynne i dagene etter jul. Deretter skal lovforslaget sendes til president Barack Obama.

Forslaget det skal stemmes over i Senatet vil gi helseforsikring til 30 millioner amerikanere som i dag står uten dekning. Men det voldsomt kontroversielle punktet om et offentlig, konkurrerende tilbud om helseforsikring er helt fjernet fra teksten, noe mange demokrater reagerer på.

- Innfrir løftet

Barack Obamas nærmeste politiske rådgiver David Axelrod hevder lovforslaget likevel innfrir presidentens løfte om ny kurs og reform.

— Dette er et veldig godt lovforslag. Det vil gi sikkerhet til folk som allerede har helseforsikring, og de vil hjelpe folk som ikke har råd til forsikring, sier Axelrod til CNN.

Lovforslaget vil sørge for subsidier for å hjelpe dem det gjelder med å betale for forsikringen. Og det setter dessuten en stopper for forsikringsbransjens praksis med å nekte forsikring til klienter som allerede er syke.