De fem bulgarske sykepleiere og en palestinsk lege med bulgarsk statsborgerskap, ble opprinnelig dømt til døden for å ha smittet 426 barn med hiv på et sykehus i Benghazi i Libya på 1990-tallet.

De blir utlevert etter en avtale med EU om medisinsk bistand og politiske bånd.

– De har reist. Det er oppnådd enighet om levering av utstyr til et sykehus i Benghazi og behandling av barna, sier en libyer som har vært tett på forhandlingene.

I forrige uke omgjorde en ankedomstol dommen til livsvarig fengsel, og Libyas utenriksminister Abdel-Rahman Shalqam åpnet for utlevering til Bulgaria.

Søndag ankom den franske presidentfruen Cecilia Sarkozy Tripoli, sammen med EUs utenrikskommissæren Benita Ferrero-Waldner, i et forsøk på å organisere utlevering av de seks.

Ifølge det franske tidsskriftet Le Point skulle Sarkozy selv eskortere de seks helsearbeiderne til Bulgarias hovedstad Sofia, om bord i den franske presidentens fly.

Tirsdag morgen meldte franske og bulgarske myndigheter at flyet med de seks var på vei, og at det var ventet til Sofia klokken 8.45 norsk tid.

– Det franske flyet har tatt av fra Libya med retning Sofia med de seks bulgarske sykepleierne og legen av palestinsk opprinnelse om bord, het det i en kunngjøring fra den franske presidentens kontor.

Den bulgarske radiostasjonen Darik meldte samtidig om store gledesscener på flyplassen i den bulgarske hovedstaden, der familiemedlemmer og venner av de løslatte helsearbeiderne alt var på plass.

– Ord er unødvendige. Jeg vil bare klemme henne, sa en beveget Ivaylo Nikolchovski, sønn av sykepleieren Snezhana Dimitrova til Darik.