• Kjære partifeller, vi gjorde det, utbrøt Helle Thorning-Schmidt da hun inntok talerstolen på Socialdemokraternes valgvake godt over midnatt.

Ti års ventetid og en lang og spennende valgkveld ble brakt til ende da valgvinneren, som blir Danmarks første kvinnelige statsminister, endelig viste seg klokken 00.20.

«Danmark har igjen fått en sosialdemokratisk regjering» og «Helle, Helle, Helle» runget i salen i konsertlokalet Vega da 44-åringen talte til sine tilhengere.

— I kveld har vi vist at Socialdemokraterne er en stor og bærende kraft i Danmark, sa en jublende partileder.

— I dag er det skiftedag i Danmark. Vi er klare til å ta vår tørn.Opptellingen viste at den røde blokken får 92 mandater, mot 87 for de blå. Det var dermed så vidt båten bar for opposisjonen.

Fridde til De Radikale

Helle Thorning-Schmidt benyttet også anledningen til å invitere liberalerne i De Radikale til regjeringsforhandlinger i dagene som kommer.

— Vi innleder forhandlinger om en ny regjering hvor De Radikale er med, sa hun og gratulerte Margrethe Vestager og De Radikale med et meget godt valg.

Socialdemokraterne innledet allerede for flere år siden et tett samarbeid med Socialistisk Folkeparti (SF).

— Vår største hilsen i kveld går til våre venner i SF. Uten Villy Søvndal ville dette prosjektet aldri lyktes, sa hun med henvisning til SFs partileder.

Men de røde står utvilsomt overfor store utfordringer i dagene som kommer. De største partiene må nemlig også samarbeide med Enhedslisten ytterst til venstre i det politiske landskapet for å få flertall i Folketinget.

Både De Radikale og Enhedslisten gjorde det svært skarpt i valget.

Forente partiet

Thorning-Schmidt har fått mye skryt for å ha klart å forene de ulike fløyene i Socialdemokraterne og dermed skapt et slagkraftig alternativ i forkant av valget.

— Dere kan være veldig stolte av det vi har oppnådd. Jeg kunne ikke stått her i dag om vi ikke hadde stått sammen som ett parti, sa partilederen.

— Takk til de 900.000 danskene som har stemt på Socialdemokraterne. Vi skal gjøre vårt ytterste for å leve opp til tilliten. Vi ønsker et samfunn hvor vi tenker på andre enn oss selv i et fellesskap hvor alle er med.

Etter talen på partiets valgvake reiste Thorning-Schmidt videre til Christiansborg, hvor hun møtte de andre partilederne litt etter klokken 1 natt til fredag.

Statsminister Jens Stoltenberg gratulerer sin danske partikollega med seieren.

— Det er historisk at Danmark velger sin første kvinnelige statsminister, skriver Stoltenberg i en kommentar på Facebook.

Ikke slagen

Statsminister Lars Løkke Rasmussen sto i nederlagets time ikke fram som noen slagen mann.

Han ble mottatt med jubel på Venstres valgvake etter å ha bidratt til å gjøre partiet til Danmarks største, så vidt foran Socialdemokraterne. Venstre fikk støtte fra 26,7 prosent av velgerne.

— Velgerne har talt, stemmene er talt opp, og Venstre er Danmarks største parti, slo han fast foran sine egne tilhengere.

Selv om Løkke Rasmussen erkjente at regjeringsmakten gikk tapt, fremholdt han at regjeringen har lagt et godt grunnlag for de som skal overta.

Han sa at de borgerlige har tatt vanskelige beslutninger for å bringe landet ut av den økonomiske krisen.