Helikoptrene av typen Bell 412 skal i løpet av noen få dager sendes til Afghanistan for å bedre sikkerheten til de norske styrkene i landet. Men på de varmeste dagene kan oppdriften bli så liten at de norske helikoptrene blir nødt til å bli stående på bakken.

– Tørr sand, høye fjell og temperaturer opp mot 50 grader på de varmeste sommerdagene vil by på problemer, sier oberst Inge Kampenes i Luftforsvarsstaben til NRK.

Helikoptrene skal være stasjonert i Meymaneh, og skal blant annet være i beredskap for å frakte skadde soldater fra Faryab-regionen til sykehuset i Mazar-e Sharif.

Men selv om det er begrensninger for når helikoptrene kan fly, så tror Luftforsvaret at helikoptrene vil være til god hjelp.

– Det vil være tilfeller hvor man har begrensninger av den karakter. Men det er slik vi får vurdere fra gang til gang. Uansett vil jeg tro at innenfor det mest aktuelle innsatsområdet, så er de velegnet og vil kunne gjøre en veldig god innsats, sier generalinspektør Stein Erik Nodeland i Luftforsvaret til NRK.