Nødlandingen skjedde om lag 50 kilometer sør for Shetland ved 16.30-tiden norsk tid. Helikopteret, en Super Puma EC 225, var på vei til riggen West Phoenix. Riggen drives av North Atlantic Drilling med hovedkontor i Stavanger.

To av passasjerene om bord var norske oljearbeidere, skriver Stavanger Aftenblad.

— Veldig lettet

— Vi hadde mannskap om bord i helikopteret som skulle til West Phoenix. To av disse var norske menn, sier Sveinung Lofthus, leder i North Atlantic Drilling.

— De pårørende er varslet, og de har vært i kontakt med sine, sier Lofthus.

Et helseteam gjennomfører mandag kveld en debriefing med mannskapet som opplevde den risikable nødlandingen.

— Vi er veldig lettet. Det er bra når sånt går bra, sier Sveinung Lofthus til Aftenbladet.no.

Reddet av fartøy

Helikopteret som nødlandet tilhører CHC Helicopter.

— Alle 17 passasjerene om bord og besetningen på to har blitt plukket opp av stand by-fartøyet «Nord Nightingale» etter den kontrollerte nødlandingen, sa en talsperson for CHC til BBC etter uhellet.

Helikopterflighten ble utført for oljeselskapet Total.

Flere fartøy og helikoptere ble sendt til havaristedet for å bistå med redningen.

Roser pilotene

Bob Lauder, som er ansvarlig for helse, miljø og sikkerhet i interesseorganisasjonen Oil and Gas UK sier til det BBC at organisasjonen er tilfreds med at alle 19 om bord i helikopteret ble reddet.

— Dette er et vitnesbyrd om pilotenes ferdighet og den grunnleggende treningen i overlevelse som alle offshoreansatte må gjennom for å forberede seg på slike situasjoner som denne. Nå må vi avvente mer informasjon om årsaken til hendelsen.

Vanskelig manøver

En talsperson for Balpa, organisasjonen som representerer yrkespiloter, lovpriser helikoptermannskapet.

— Dagens hendelse understreker viktigheten av trenet mannskap. Vi er i kontakt med de to medlemmene om bord i helikopteret og tilbyr dem vår fulle støtte. Det synes som om pilotene gjennomførte en kontrollert nødlanding i Nordsjøen, hvilket er en ekstremt vanskelig manøver, sier talspersonen til BBC.