• PÅ OPPDRAG: «Helge Ingstad» inngår i en gruppe på fire skip som skal hente ut kjemikalier

«Helge Ingstad» i posisjon utenfor Syria

Den norske fregatten KNM «Helge Ingstad» forlot Kypros i helgen og ligger søndag kveld i internasjonalt farvann utenfor Syria, klar til innsats på kort varsel.

- Vi er svært nær og har kort responstid når ordren kommer, forteller presseoffiser Lars Magne Hovtun til NTB søndag kveld.

Ordren han viser til er klarsignalet for å gå inn til havnen og hente ut kjemiske stridsmidler fra den syriske havnebyen Latakia.

«Helge Ingstad» inngår i en gruppe på fire skip som skal hente ut kjemikalier som skal destrueres i henhold til en avtale som skal gjøre slutt på Syrias evne til å fremstille og bruke kjemiske våpen. Den norske fregatten skal sammen med danske «Esbern Snare» sikre lasteskipene «Taiko» fra Norge og «Ark Futura» fra Danmark, som skal frakte ut kjemikaliene.

Fristen for transporten var opprinnelig nyttårsaften, men lørdag sa FN at denne fristen ikke er mulig å holde. De skandinaviske skipene har de siste ukene ligget parat i Limassol på Kypros og drevet felles øvelser før den kommende operasjonen.

- Vi er omtrent 180 nordmenn og 130 dansker fordelt på fire skip. Våre kystjegere og nødvendige stridsmidler skal sikre skipene inn til syrisk havn, der vi skal laste de kjemikaliene Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har hånd om i Syria og frakte dette trygt ut av krigsområdet, sa kommandørkaptein Per Rostad til NTB fredag. Rostad er sjef på KNM Helge Ingstad og styrkesjef for den norske kontingenten, noe som også gir ham kommandoen over det norske lasteskipet.

Kommentarfeltet støtter ikke IE8. Vennligst oppgrader eller bruk en annnen nettleser.

Velkommen til debatt i Bergens Tidende. Vi setter pris på sterke meninger. I våre kommentarfelt er det høyt under taket, men vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis respekt for andre debattanters meninger, etnisitet, religion og legning. Husk at mange leser dine ytringer her på bt.no. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå. Du må skrive under fullt navn.

Vennlig hilsen Gard Steiro, sjefredaktør.

Siste fra Utenriks