— En av kvinnene i landsbyen ble lam etter et slag. Jeg fikk henne frisk igjen. Hun kunne gå etter at hun var hos meg, sier Liyines Husband.

Formiddagen er sviende varm i landsbyen Malipa i Malawi. Den aldrende bestemoren står utenfor en enkel jordhytte med stråtak. Her bor hun, og her behandler hun opp til 30 pasienter hver eneste dag.

Barn i fillete klær kommer stormende fra alle kroker. De smiler, ler og peker. Vi har humpet langt på stilignende veier for å komme hit. Fremmedfolk er sjeldent.

Åndene snakker latin

Rundt huset og på hyttetaket har Liyines satt opp flere hvite flagg med korssymboler på lange kvister. De bruker hun når hun har kontakt med åndene. Flaggene er også et tegn til folk som trenger hjelp om at her bor en heksedoktor.

— Jeg har satt opp flaggene fordi åndene forteller meg at det skal være slik, sier Liyines.

Hun vet ikke hvor gammel hun er, men de 14 barnebarna tyder på et sted i 60-årene.

Inne i hytten har Liyines trommer og urter. Det er de viktigste verktøyene som brukes for å helbrede syke i tradisjonell medisin i Malawi. Heksedoktoren forteller at åndene sier henne hva som feiler den som søker hjelp. I seansen slår hun tromme, danser og synger sammen med familie og venner av den syke. Urtene kokes og pasienten drikker væsken.

— Åndene snakker vanligvis på vårt eget språk. Men de kan også snakke latin, sier kvinnen.

Mangler sykepleiere

Tradisjonelle helsedoktorer er mer vanlig enn ordinær sykebehandling i Malawi. De aller fleste landsbyer har minst en person som bærer tittelen heksedoktor. Slik har det vært i uminnelige tider. Men de fleste steder er også alternativet dårlig.

I Malawi finnes det totalt 8000 sykepleiere og hjelpepleiere som skal behandle 14 millioner innbyggere. Til sammenligning har Norge 120.000 sykepleiere fordelt på 4,5 millioner nordmenn. Tallet på leger i det fattige landet er så lavt som 200. Dette gjør at tilgangen på kvalifisert helsepersonell er særdeles dårlig i store deler av landet. Samtidig er mangelen på elementært utstyr prekært. Det hjelper heller ikke at opp mot 40 prosent av pleiepersonalet er HIV-smittet.

Les mer om dette her

Voldtok niåring for å bli frisk

Liyines er glad for at det tross alt finnes sykehus. Hun er klar på at det finnes sykdommer som det er best å søke behandling for andre steder enn hos henne. HIV er blant disse.

— Når det kommer syke til meg og jeg tror de har fått viruset, ber jeg dem dra til sykehuset. Noen sykdommer er de flinkere til å helbrede der, sier hun bestemt.

Desverre er mange heksedoktorer ikke så positivt innstilt som Liyines. Det finnes grelle eksempler på det motsatte. Nylig ble en ni år gammel jente voldtatt av en HIV-positiv mann i hovedstaden Lilongwe. Mannen hadde fått beskjed fra sin lokale heksedoktor om at han ville bli helbredet dersom han hadde sex med en jomfru på ni år.

Båret til heksedoktor

En kvinne med to små barn kommer gående langs stien til den vesle jordhytten i Malipa. Den yngste henger på ryggen. Den eldste subber avgårde med feberhete øyne. Gutten har malaria.

— Jeg får malariamedisin til ham på sykehuset, sier moren.

Likevel oppsøker Tobias Ndianansi heksedoktoren for å få hjelp. Selv er hun plaget av vond rygg og dårlige bein. En gang var 29-åringen så syk at hun ikke klarte å gå.

— Naboene mine måtte bære meg hit. Men heksedoktoren gjorde meg frisk. Nå går jeg hit noen ganger i året for å holde behandlingen ved like, sier hun.

Advarer mot tradisjonell medisin

Den unge kvinnen er enig med Liyines om at det er noen sykdommer som er best å få behandling for på et sykehus.

— Men den sykdommen jeg har klarer ikke sykehuset å helbrede. Det eneste som hjelper er å komme hit og få hjelp av åndene, sier hun.

Det malawiske sykepleieforbundet er skeptisk til den omfattende bruken av tradisjonell medisin. De mener mange av dem som søker behandling hos heksedoktorene dør fordi kunnskapen er for dårlig.

— Vi advarer mot dette og samarbeider ikke med dem som driver tradisjonell medisin. Samtidig har vi et stort problem fordi mangelen på sykepleiere og leger er enorm i Malawi. Veldig mange lever uten et skikkelig helsetilbud, sier leder Dorothy Ngoma.

Er det forskjell på tradisjonell medisin i Afrika og alternativ behandling i Norge? Diskuter saken under!

KJENNER ÅNDENE: Liyines Husband anslår at hun tar imot 30 syke til behandling hver dag.
Kristin Jansen