Dødstallet etter det kraftige jordskjelvet i fjellkjeden Himalaya søndag nærmer seg 100. Skjelvet hadde en styrke på 6,9, og episenteret lå i en avsidesliggende region på grensen mellom India og Nepal, skriver NTB.

Så langt er det funnet minst 60 døde i delstaten Sikkim nordøst i India. Ytterligere 19 indere er funnet døde utenfor Sikkim etter jordskjelvet. I Nepal og Tibet er henholdsvis ni og syv mennesker bekreftet omkommet. I Bhutan har en person mistet livet som en følge av jordskjelvet.

— Vi frykter at enda flere liv har gått tapt, men det er vanskelig å gi et nøyaktig antall fordi kropper fortsatt ligger begravet under rasmassene, sier Sonam Lepacha fra de regionale myndighetene i delstatshovedstaden Gangtok i Sikkim.

Skjønte ingenting

Hilde Ulveseter (27) fra Bergen og Renate Hellerud (23) fra Kongsberg var akkurat kommet tilbake på hotellet i landsbyen Lachung i Sikkim nordøst i India, da skjelvet gikk søndag.

— Vi satt på sengen og så begynte det bare å riste. Først trodde vi det var noen som holdt på å bygge på nabotomten, men det fortsatte å riste og så gikk strømmen. Da skjønte vi at det var et jordskjelv, sier Hilde Ulveseter.

Ulveseter og Hellerud hoppet opp av sengen og løp ut uten sko. Utenfor sto det allerede mange mennesker både fra hotellet og landsbyen.

— Det var ingen som visste hva vi skulle gjøre. Vi fikk heller ikke kontakt med noen fordi mobilnettet var nede. Det som også var skummelt var at vi befant oss i en dyp dal og det var stor fare for ras, sier hun.

Raste i mørket

Da etterskjelvet kom en halv time senere, ble kvinnene evakuert sammen med hundre andre mennesker til et Buddist-tempel oppe på en ås. Der skulle det være mindre fare for at de kunne bli tatt av ras.

— I timene etter skjelvet hørte vi det raste flere steder, men vi kunne ikke se hvor raset kom fra fordi det var mørkt. Noen satt og ba hele natten, sier hun.

Ulveseter og Hellerud kom seg gjennom natten og ble fraktet ned til hotellet morgenen etterpå slik at de fikk hentet tingene sine. Deretter ble de fraktet til et annet hotell.

— Det var ikke mulig å komme seg ut av landsbyen fordi alle veiene var rast sammen eller dekket av jord- og steinras.

— Vi så ingen som var skadet, men folk i landsbyen var veldig redde for husene sine og familien sin. Det var ingen som visste noen ting, sier Ulveseter.

Reddet av hæren

Ulveseter og Hellerud er på en fem uker lang ferie i India og landsbyen Lachung var siste stoppested på turen.

— Vi var på en tre dagers biltur i nord Sikkim, som er et nydelig område. Skjelvet gikk kvelden før vi skulle dra, sier hun.

Onsdag ble 35 turister, inkludert Hellerud og Ulveseter, hentet ut med hærens helikopter fra landsbyen Lachung. Ifølge timesofindia.com er dette ett av de verst rammende jordskjelvsområdende i Sikkim nordøst i India.

— Vi så ikke så mye skader i selve landsbyen, men da vi kom opp i høyden så vi raset på veiene, biler som var kjørt av veien og store stein- og jordras.

De to kvinnene er nå trygt tilbake i Indias hovedstad.

— Det var skummelt og uvirkelig. Det første døgnet og ikke minst natten som var verst. Da vi hørte det raste men ikke kunne se hvor det raste.

Ulveseter og Hellerud reiser tilbake til Norge neste onsdag.

KATASTROFEOMRÅDE: Ødeleggelsene er enorme etter søndagens jordskjelv.
SCANPIX