STIG OLESEN

En brutt forlovelse i 1922, da kong Frederik IX som ung kronprins slo opp med den greske prinsesse Olga — det er den største amorøse skandale som den danske kongelige familie kan prestere i nyere tid. Nyheten ble kun omtalt i en liten notis langt bak i avisene.

Men ellers har den danske kongefamiliens medlemmer i 150 år etterlevd prestens ord om «til døden skiller dere ad», og har det vært alvorlige samlivsproblemer og uoverensstemmelser underveis, har det ikke kommet folket for øret.

Landsforvist av eks-svigerfar

Vi skal imidlertid ikke mer enn en dronning og noen få konger tilbake i historien, før det var et helt annet dramatisk liv i gemakkene. Skilsmisser, sidesprang, bigami, faste elskerinner og ekteskapelige oppgjør var ikke ukjente begreper ved hoffet. Frederik VII (1808-1863) var i så henseende en foregangsmann siden han rakk å inngå tre ekteskap. Hans motto var «Folkets kjærlighet, min styrke», og hele livet tolket han kjærlighetsbegrepet meget bokstavelig. Prinsen ble i 1828 gift med prinsesse Vilhelmine, men kronprinsens utsvevende liv og mange affærer ble i 1834 for mye for hans svigerfar, kong Frederik VI. På hans ordre separerte Frederik og Vilhelmine seg og Frederik ble av eks-svigerfar landsforvist til Fredericia, der han møtte danseren og motehandleren Louise Rasmussen. Henne fortsatte den kjærlige prinsen å se mer til - også etter at han i 1841 hadde giftet seg med prinsesse Caroline Charlotte Mariane. Hun hadde imidlertid ikke forståelse for forholdet og i 1844 forlangte hun separasjon og reiste hjem til Mecklenburg.

Nå var veien banet for den ekte kjærligheten, og Louise Rasmussen - senere grevinne Danner - flyttet etter at Frederik VII' ble kronet inn på slottet, og paret ble to år senere i Frederiksborg Slottskirke viet «til venstre hånd». Det betydde bl.a. at deres eventuelle barn ikke hadde arverett til tronen.

Som indianer i trikot

Frederik Folkekjærs far, Christian VIII (1786-1848), levde heller ikke et liv i ekteskapelig kjedsomhet. Han var selv resultatet av et sidesprang mellom arveprinsesse Sophie Frederikke og hoffets adjutant Frederik von Blücher, og da han i 1806 ble gift med storhertugdatter Charlotte Frederikke ble det innledningen til noen stormfulle år ved hoffet.

Da paret i 1808 inviterte til maskeradeball, opptrådte den vakre Charlotte Frederikke først som matros og bondepike før hun skiftet til hudfarget trikot og var indianer for så å avslutte kvelden med litt gjennomsiktig tyll rundt hoftene.

To år senere ble prinsen og storhertugdatteren skilt. Han hadde da kastet seg over sin store insektsamling, hun over sin sanglærer, konsertmesteren Edouard du Puy.

Heller ikke Christian IV (1577-1648) kjedet seg etter arbeidstid. Han fikk 23 barn, seks av dem med sin kone, dronning Anna Kathrine. Ikke noe i historien tyder på at folket mislikte hans livsførsel. Tvert imot - da forholdet til en av hans kvinner, Kirsten Munk, tok slutt, var det hennes mor som sørget for å gi kongen en ny elskerinne. Men det angikk jo ingen andre ...