• Aznar er en forræder, lød det taktfast fra demonstrantene som i går kveld igjen samlet seg i sentrum av Madrid. Natt til i går utviklet demonstrasjonen seg til en slagmark.

Politiet jaget antikrigsdemonstrantene med tåregass, køller og skjold lørdag kveld. BT var øyenvitne til sammenstøtene midt i hjertet av den spanske hovedstaden.

Mens vi satt inne på en restaurant, rullet det plutselig flere politibiler forbi i gaten utenfor. Sekunder etter smalt det, det nasjonale politiet skjøt tåregass og flokker av ungdommer ble jaget opp gjennom smauene.

Samtidig gjallet ropene taktfast: «No a la guerra, no a la guerra, no a la guerra». Nei til krigen.

Kaoset startet allerede tidlig lørdagskvelden. Da vi beveget oss ned til Puerta del Sol lå alle søppelbøttene veltet og flere steder var det små branner i gaten. I totiden om natten tok det på ny fyr. All trafikk stanset, bilene måtte omveier.

Demonstrantene, fortrinnsvis unge mennesker, studenter og personer med tilhørighet til det spanske kommunistpartiet, ropte slagord i folkemengden rundt oss. Mot krigen, mot statsminister José María Aznar og Spanias engasjement i krigen mot Irak. Mot USAs president George W. Bush og mot politiet, som åpenbart provoserte demonstrantene med sitt massive nærvær og fryktinngytende utrustning.

Politistyrkene tok raskt oppstilling så snart det ble tilløp til roping og bevegelse, oppgaven var tydeligvis å splitte demonstrantene. Politiets bruk av køller satt løst og flere demonstranter blødde fra hodet. Ifølge spanske aviser havnet ti personer på sykehus.

I går kveld trosset etter hvert svært mange regnværet og kom til sentrum av Madrid, de varslede aksjonene så ut til å få mange deltakere.