Knut Okkenhaug

Folkehavet på Sergels torg — midt i hjertet av den svenske hovedstaden - var et vitnesbyrd om at svenskene ønsket å vise for seg selv og omverdenen at de slår ring om demokratiet og tar avstand fra vold. Folk strømmet i tusentall til torget i minuttene før markeringen klokken 17 i går. Ansiktene var alvorsfylte. Få gråt åpenlyst. Det var i stedet en tid for ettertanke hos broderfolket.

Blant de fremmøtte var småbarnsmor Lena Arnåsen (32) fra en forstad nord for Stockholm. Hun hadde tatt med seg barna Marcus (7) og Maria (8) til Sergels torg. I følget var også mamma Christina Hammarberg (55) samt Lenas tvillingsøster Karin Thurgren.

- Var et forbilde

Lena var aldri i tvil om at hun skulle møte opp. - Jeg ville hedre minnet av Anna Lindh, stå vakt om demokratiet og vise at jeg tar avstand fra vold. Dette er en fin og verdig minnemarkering. Anna Lindh var en person vi kvinner kunne identifisere oss med og se opp til. Hun var både mor og karrierekvinne. Anna Lindh var et forbilde for veldig mange, spesielt for innvandrerkvinner. Hun hadde en egen evne til å sette seg inn i deres situasjon, sier Lena Arnåsen som selv er bussjåfør. Hun og de andre voksne i følget mener det er rett at folkeavstemningen om euro gjennomføres søndag. - Vi lever i et demokrati. En galning skal ikke få ødelegge det, sier Lena Arnåsen. Moren, Christina Hammarberg, opplever at folket i Sverige lever i et slags vakuum disse dagene. - Vi er lamslåtte og i sjokk. Men folkeavstemningen må gå sin gang. Etter avstemningen må vi vise at vi ikke aksepterer vold og at vi fortsatt vil ha et åpent samfunn.

Massivt politioppbud

Statsminister Göran Persson holdt appell og Eva Dahlgren sang på torget - det samme torget som svenskene bruker til å feire sine idrettshelter. I går var settingen en annen; folk samlet seg for å minnes sin drepte utenriksminister. Oppbudet av politifolk var massivt. Politiinnsatssjef Anders Jansson i Stockholmspolisen, med ansvar for sikkerheten rundt arrangementet, sier til Bergens Tidende at han aldri tidligere har opplevd maken til oppmøte på Sergels torg. - Da ishockeylandslaget tok VM-gull, møtte om lag 25.000 opp for å hylle dem. I dag har minst det dobbelte møtt frem.

<b>ALVORSFYLT:</b> Tid for ettertanke. Lavmælt og alvorsfylte samlet folk seg på Sergels torg i går kveld. Og nå passet politiet på ...<p/>RICHARD SAGEN (foto)