Statsminister Ariel Sharon fremstår som knallhard leder av Israel. Men han er under kraftig press fra høyresiden i sitt eget parti, Likud, og fra den ytterliggående høyresiden. Hvis sosialdemokratene og Shimon Peres bryter ut av regjeringskoalisjonen med Likud og Sharon, står Benjamin Netanyahu (bildet) klar til å gjøre comeback. Han var statsminister fra 1996 til 1999 da han tapte valget.

Netanyahu har den siste måneden vært meget aktiv i å kommentere palestinske selvmordsaksjoner og israelske hevnaksjoner.

Dokumentar i kveld

Et TV 2-team, med de erfarne utenriksmedarbeiderne Øyvind Brigg og Camilo dos Santos i spissen, har de siste månedene arbeidet med et dokumentarprogram om situasjonen i Midtøsten. I programmet, som sendes i kveld, tas seerne med tilbake til dannelsen av Israel i 1948. Det berettes om massakre på sivile, om okkupasjon og krig gjennom over 50 år.

Her viser også Benjamin Netanyahu frem litt av hauken i seg når han i lys av terroren kommenterer muligheten for å forhandle med palestinerne om en fredelig løsning:

— Du kan ikke løse det. Dette er ikke et spørsmål om grenser, men om Israels eksistens, sier han.

Krigerske signaler

Netanyahu mener at en forhandlingsløsning med Arafat bare vil føre til «en kald fred» på linje med det som var situasjonen mellom øst og vest under den kalde krigen. Netanyahu ser for seg betydelig mer dramatiske løsninger.

Det er en del av et krigersk budskap han har formidlet igjen og igjen den siste måneden.

— Det er nødvendig, men ikke tilstrekkelig, å stoppe terrorismen. Den eneste måten å stoppe grusomhetene som rettes mot Israel er å gå løs på vertsstaten – regimet som støtter terrorisme.

Arafat er den eneste i verden som både er vert og sponsor for terrorisme og samtidig en som utfører terrorisme. Han er både Taliban og Osama bin Laden. Vi løser ikke problemet med å gå løs på terroristene - nålen i høystakken - vi må fjerne hele høystakken, uttalte Netanyahu nylig i et intervju på Fox TV.

Arafatistan

Han la til at det er nøyaktig det som gjøres i Afghanistan:

— Vi må gjøre det samme med Arafatistan, sa han.

Netanyahu er ikke bekymret for hva som vil skje hvis Yasser Arafat og hans regime faller.

— Det er flere ulike løsninger som er mulige. Det er ikke et spørsmål om palestinerne i fremtiden vil regjeres av sine egne, sa han.

Ifølge flere medier har det på høyresiden i Israel vokst frem en tro på at Arafat vil bli avløst av lokale krigsherrer.

Vil stoppe palestinsk stat

Nåværende infrastrukturminister, Avigdor Lieberman, har - ifølge den britiske avisen The Guardian, en plan klar. Han vil at de palestinske områdene skal deles inn i fire separerte områder. Det vil ikke bli noen passasje mellom Gaza og Vestbredden, eller mellom Hebron og Ramallah. Det er med andre ord sterke krefter i Israel som ønsker å begrave den palestinske staten for godt. Netanyahu har reagert meget sterkt på at både USA og Storbritannia nylig påpekte at det er behov for å gi palestinerne sin egen stat:

— Det er å sende feil signal til terrorister. Han utelukker imidlertid ikke en palestinsk stat når all terrorisme og alle angrep mot Israel er stoppet. Men han utelukker fullstendig en palestinsk stat med militære styrker og for eksempel et eget flyvåpen.

— Å snakke om en palestinsk stat i en tid da Arafat bruker de mediene han kontrollerer til å snakke om ødeleggelsen av Israel, er å gi Arafat belønning for hva han oppnår gjennom terror, og som han ikke oppnådde gjennom forhandlinger, skrev Benjamin Netanyahu nylig i Wall Street Journal.