EU mener italienerne har rett til å kaste ut folk fra et annet medlemsland, og rumenerne i Italia føler seg lagt for hat.

Prodi skrev i et åpent brev i Roma-avisen Il Messagero mandag at utvisningene er «nødvendige, men også rettferdige». Mellom 30 og 40 rumenske statsborgere er sendt ut av Italia etter at en av deres landsmenn er pågrepet for drapet på en kvinne i Roma.

Alessandra Mussolini, diktatoren Benito Mussolinis sønnedatter som nå er aktiv på ytre høyre fløy i italiensk politikk, krever at alle rumenere må kastes ut av Italia. – Vi kan ikke svare på slik dyrisk opptreden med puslete tiltak, sa hun mandag.

«Uønsket»

– Vi bør gi den rumenske ambassadøren beskjed om å forlate landet og betrakte alle rumenere som uønsket, framholdt Mussolini. Noen rumenerne føler seg ifølge nyhetsbyrået AFP allerede så truet at de selv velger å forlate Italia.

Både Italia og Romania er medlemmer av EU, og borgere av EU-land har i prinsippet rett til å bevege seg fritt mellom unionens 27 medlemsland. EU-kommisjonen sa seg mandag enig i at italienerne likevel kan utvise EU-borgere som betraktes som en sikkerhetstrussel.

Kommisjonen understreket imidlertid at utvisninger bare kan brukes mot enkeltpersoner og ikke mot etniske grupper eller statsborgere av ett enkelt land generelt. – Hver eneste sak må behandles individuelt, sa EU-talsmannen Friso Roscam Abbing.

Overfalt

Romano Prodis regjering utstedte sitt dekret om utvisning av rumenere bare timer etter at 47 år gamle Giovanna Reggiani sist torsdag ble funnet naken og bevisstløs utenfor Roma. Hun døde av skadene hun var blitt påført, og dagen etter ble tre rumenere overfalt med stokker og jernstenger.

Overfallsmennene mente tydeligvis at rumenere måtte stå bak angrepet mot Reggiani, siden det fant sted nær et tilholdssted for ulovlige innvandrere. Lørdag begynte myndighetene i storbyen Milano nord i Italia å utvise rumenere med kriminelt rulleblad.

Senere har både hovedstaden Roma og byene Firenze og Genova gjort det samme. Romanias statsminister Calin Tariceanu sier seg svært bekymret over utviklingen og vil i neste uke besøke Roma for å drøfte situasjonen med Romano Prodi.

DØDE: Giovanni Reggianis kiste bæres til graven etter at hun ble dødelig såret av voldsmenn i Roma i forrige uke. Voldsmennene skal være av rumensk avstamning, og den italienske statsministeren Romano Prodi forsvarer nå Italias utvisninger av rumenere som betraktes som farlige. (Foto: Dario Pignatelli, SCANPIX/REUTERS)
BARNEBARN AV MUSSOLINI: Alessandra Mussolini, sønnedatter av diktator Benito Mussolini, krever at alle rumenere må kastes ut av Italia. - Vi kan ikke svare på slik dyrisk opptreden med puslete tiltak, sa hun mandag. (Foto: Tony Gentile, SCANPIX/REUTERS)
TONY GENTILE
KASTES UT: En fortvilt kvinne lener seg mot en dør i en ulovlig leir for innvandrere i Tor Di Quinto-området i Roma etter at leiren er stengt av politiet. (Foto: Max Rossi, SCANPIX/REUTERS)