Mandag gikk han direkte i gang med arbeidet med å danne ny regjering.

Hatoyama (62) møter høye forventninger som følge av søndagens brakvalg, og presset om resultater har allerede meldt seg. Han er avhengig av å komme godt i gang på arbeidet med å dra Japan opp av den økonomiske hengemyren.

Hatoyamas parti, Demokratene DPJ, oppnådde et valgskred i søndagens valg til nytt annetkammer i den japanske nasjonalforsamlingen.

Mandag morgen samlet han partiledelsen for å diskutere den kommende regjeringen. Førsteprioritet er å finne landets nye finansminister, understreket Hatoyama.

– Utrolig resultat

Prognoser i japanske medier viser at Demokratene vil kapre 308 av de 480 plassene i annetkammeret, hvilket setter en stopper for det konservative regjeringspartiet LDPs nesten uavbrutte styre gjennom over 50 år.

– Det er et utrolig resultat, men vi kommer ikke til å tvinge gjennom vår politikk. Vi er nødt til å være tålmodige og få forståelse fra folk, sier Hatoyama, som trolig vil erstatte Taro Aso som statsminister i midten av september.

– Det har tatt lang tid, men nå er vi i det minste ved startstreken. Vi må kvitte oss med arrogansen som et slikt resultat kan gi, understreker han.

Japans statsminister Taro Aso beklaget mandag det elendige resultatet for regjeringspartiet Liberaldemokratene LDP i søndagens valg og innrømmet at resultatet er svært alvorlig for partiet.

Koalisjon

Hatoyama sier at han kommer til å forsøke å danne en koalisjonsregjering med mindre partier. Håpet er å få større gjennomslagskraft for tiltak for den skakkjørte økonomien.

Arbeidsledigheten i Japan steg i juli til 5,7 prosent, og landet sliter med voksende nasjonalgjeld. Analytikere er bekymret for at DPJs plan for økonomien skal føre til økt gjeld.

Nikkei-indeksen svarte mandag på valget med å stige med 2 prosent etter åpning. En urovekkende sterk yen førte imidlertid til nedgang, og ved børsslutt noterte indeksen seg et lite minusresultat.

– Investorene er bekymret for hvordan den nye regjeringen vil håndtere økonomien, sier markedsanalytiker Masatoshi Sato i Mizuho Investors Securities.

NY STATSMINISTER: Hatoyama har kastet jakken og tatt fatt på arbiedet med å skaffe Japan ny regjering og ny politikk.