Hatet og ondskapen blant demonstrantene blir stadig sterkere. Samtidig faller imidlertid tilslutningen til de religiøse og politiske ledernes demonstrasjoner i det nordlige Pakistan på grensen til Afghanistan. Oppfordringen til generalstreik med stengte butikker og store demonstrasjoner endte med å bli et nytt nederlag for grupper som hyller bin Laden som århundrets åndelige leder. Demonstrasjonene i Peshawar, den nordlige provinshovedstaden, mobiliserte langt færre mennesker enn forrige fredags demonstrasjon. Den skuffende tilslutningen fikk mullahene til å erklære generalstreik fra mandag. De utkommanderte styrkene av politi og militære var mange flere enn demonstrantene. Kjøpmennene på basaren nøyde seg med å rulle ned jerngardinene den korte stunden mens demonstrantene gikk forbi. Mange av dem er afghanere, som i generasjoner har reist frem og tilbake over grensen for å handle. Det er derfor særlig bemerkelsesverdig at selv disse overhørte oppfordringene.

«Seieren i New York»

For første gang knyttet de fundamentalistiske demonstrantene sitt store forbilde, Osama bin Laden, direkte til angrepet mot World Trade Center. Store plakater viste bin Ladens ansikt med den brennende bygningene som flammende bakgrunn. «Seieren i New York», kalles terrorhandlingen blant demonstrantene. Hatet deres rettes nå også direkte mot utlendinger. Tolken Mohammad Ali var betenkt.

— De står her og snakker åpent om å banke dere, fortalte han under demonstrasjonen. – Det hjelper ikke å si at dere ikke er amerikanere. Khyber-basaren er alltid sentrum for store demonstrasjoner. I en bakgård bak basaren driver den glattbarberte afghaneren Ahmed Bakhshesh og sønnene hans en liten forretning med smykker og sølv fra hjemlandet. Deres måte å demonstrere på er det manglende skjegget. De er imot Taliban-regimet. Forretningsmannens yngste sønn, Haji på 22 år, barberte av seg skjegget med én gang han kom tilbake til Peshawar fra Jalalabad i Afghanistan med flere varer. Han vil aldri våge seg inn i Taliban-regimets Afghanistan igjen med glatte kinn.

Støtter Nordalliansen

– De ville forhøre meg om hvorfor jeg ikke hadde skjegg. Jeg tror nå uansett at det ikke vil bli nødvendig å reise tilbake dit etter flere varer før Taliban er veltet, sier han med overbevisning. Lillebroren hans, Abdullah på 10 år, demonstrerer med stolthet sine engelskkunnskaper fra den pakistanske skolen. – Ossama, no. Massoud, yes, sier han og forteller oss dermed at han har lært hvor familiens sympati ligger. Massoud var lederen av den nordlige alliansen, men han ble myrdet få dager før angrepet mot World Trade Center.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende