Harry Potter har mange fans, men J.K. Rowlings eventyrlige figur har tilsynelatende fått en til.

I 2003, to år før kardinal Joseph Ratzinger (bildet) ble valgt til pave, kritiserte den tyske teologiprofessoren gutte-trollmannen for å true med å korrumpere forståelsen av den kristne tro hos lett påvirkelige unge, men noe har endret seg.

Kuvending

I en uvanlig kuvending har Vatikanets avis før premieren på «Harry Potter og halvblodsprinsen» for første gang gitt en Potter-film positiv anmeldelse. L'Osservatore Romano skriver at selv om bøkene mangler det avisen kaller «en klar transcendental referanse (ligger utenfor bevissthetens eller erfaringers grenser), trekker filmen en tydelig linje mellom godt og ondt samt tydeliggjør at det kan kreve hardt arbeid og store offer å kjempe for det rette.

De gode verdiene

Avisen kaller også filmen den beste i serien på seks og fremhever at den understreker verdiene av vennskap, nestekjærlighet og lojalitet samt viser at jakten på evig liv personifisert ved lord Voldemort er feil.

Så sent som i fjor fastslo L'Osservatore at Harry var en feil rollemodell, og tidligere i år skapte paven furore da han prøvde å støtte en prest som hadde sagt at Harry Potter tenderte satanistisk og at orkanen «Katrina» var Guds straff for New Orleans synder.

Filmkritisk

Vatikanet har tidligere også vært kritisk til andre filmatiserte bøker som Dan Browns «Da Vinci-koden» samt «Engler og Demoner», men kursendringen reiser spørsmål om det katolske overhodet har skiftet holdning til moderne populærkultur.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende