Situasjonen lørdag kveld virket å være helt ute av kontroll, og politiet kalte Nørrebro i København for en krigssone.

— Det gikk ekstremt vilt for seg. Det liknet en krigssone, og det er mange år siden sist vi ble nødt til å bruke tåregass i gatene, sier politiets talsmann Flemming Steen Munch ifølge nettutgaven til avisen Jyllands-Posten.

Ungdomshuset

Brukere av det såkalte Ungdomshuset i den danske hovedstaden er svært lite fornøyd med at de nå ser ut til å miste oppholdsstedet sitt og arrangerte derfor en demonstrasjon lørdag. Men demonstrasjonen kom bare noen hundre meter før deltakerne støtte sammen med politiet, og protesten utviklet seg til regelrette gatekamper.

Én demonstrant skal være alvorlig skadd og bevisstløs, mens to politibetjenter er kjørt på sykehus. Én politibetjent er alvorlig skadd etter å ha fått en brostein i hodet, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Byrået melder også at flere ungdommer ble overkjørt av politiets kjøretøyer.

Det norske Blitz-miljøet har sendt deltakere til demonstrasjonen i København, ifølge Blitz’ hjemmeside. Dagbladet skriver at minst 20 norske ungdommer er med i København, blant annet åtte medlemmer av Uffa i Trondheim.

Masker

Konfrontasjonen startet med at politiet ikke godtok at demonstrantene brukte masker. Flere personer kastet kinaputter og flasker mot politibetjentene, som svarte med bruk av køller og tåregass.

Da demonstrantene tente et bål Jægersborggade havnet de i tillegg i slagsmål med medlemmer av en lokal MC-klubb. Demonstrantene bygget så barrikader av søppelcontainere, og Ungdomshusets piratradio ba tilhengere av det radikale ungdomsmiljøet om å bli med og støtte dem.

Det ble knust vinduer i flere banker i Nørrebrogade, og en gruppe demonstranter stakk av med samtlige juletrær ved et juletreutsalg i samme område. Trærne ble brukt til å barrikadere Nørrebrogade, hvor det også brant flere bål.

Svarte hjelmer

Demonstrasjonen ble ledet av en hard kjerne med svarte hjelmer, flere av dem utlendinger.

Bruken av masker er ulovlig når man ønsker å ytre seg i Danmark, understreker en talsmann for høyrepopulistiske Dansk Folkeparti, som mener demonstrantene må ta ansvaret for at protesten lørdag kom ut av kontroll.

Politiet skal beskytte borgerne og seg selv, og de unge har uten tvil søkt konfrontasjon, sier partiets talsperson Marin Henriksen.

— Episoden understreker behovet for å rydde Ungdomshuset så raskt som overhodet mulig slik at liknende episoder ikke gjentar seg, fremholder Henriksen.

Ungdomshuset går under navnet Ungeren og har fungert som tilholdssted for radikal ungdom i flere år. Huset har tett forbindelse til Blitz-miljøet i Norge og brukes til sosiale arrangementer og politiske møter.

København kommune ga ungdomsbevegelsen lov til å bruke huset i 1982, men har siden solgt det. I 2003 fikk brukerne av Ungdomshuset utkastelsesordre fra den nye eieren, den kristne gruppen Faderhuset.

Lars Helsinghof
Mogens Flindt
Brian Berg
VOLDSOMME KAMPER: Det er et blodig slag som pågår i København i kveld.
Brian Berg
Mogens Flindt