— Angrepene var intense, sier en talsmann for det amerikanske forsvaret til nyhetsbyrået Reuters.

Rundt 50 jagerbombefly og ti tunge bombefly av typen B-1 og B-52 angrep minst 13 militære mål, inkludert styrkeenheter fra Taliban-regimet. Angrepene virker som de hardeste så langt i de ni dager lange militæroperasjonene.

Et fjerde amerikansk hangarskip, "USS Theodore Roosevelt" er på vei mot den nordlige delen av Det indiske hav etter å ha passert Suez-kanalen lørdag og senere Rødehavet. Det er uklart om hangarskipet skal slutte seg til de tre andre i området eller erstatte et av de tre.

Kabul

Både hovedstaden Kabul og den østlige byen Jalalabad ble angrepet i dagslys mandag. En bombe slo ned i en forstad nord for Kabul, og flere andre bomber rammet med fem minutters mellomrom en oppgitt flyplass nord for byen.

Tre eksplosjoner fant sted på Kabul flyplass, som er avstengt for journalister. Eksplosjonene skyldtes trolig angrep med krysserraketter, for det var ingen fly å se. Byen var uten elektrisitet da mørket falt på etter at bomber hadde rammet hovedledningene til et elektrisitetsverk nord for byen.

Taliban-regimets toppfolk skal være kommet uskadd gjennom første ukes bomberegn over Afghanistan. Ifølge Taliban-regjeringen skal over 300 personer være drept i angrepene den første uken, mens alt skal stå bra til med både Osama bin Laden og Taliban-leder Mohammad Omar.

— Minst 12 personer ble drept og 32 såret natt til mandag, da amerikanske sly slapp sin dødbringende last over Qala-i-nau, hovedstaden i den nordlige provinsen Badghis, sier en talsmann for det afghanske informasjonsdepartementet.

Kommandoangrep

Representanter for det amerikanske forsvaret avslår å kommentere meldinger om at amerikanske og britiske angrep har gjort så stor skade på Taliban-regimets luftvern at USA nå forbereder kommandoangrep med bruk av helikoptre mot utvalgte mål, blant annet for å jakte på Osama bin Laden og hans medarbeidere.

Avisen The Washington Times meldte mandag at forsvarsdepartementet Pentagon har planer om gjennomføring av de første kommandoangrepene mot Afghanistan "meget snart".

En talsmann for Pentagon avviser å kommentere meldingen og sier at man aldri kommenterer konkrete operasjoner på forhånd.

Avviser splittelse

Taliban er ikke kommet med noen umiddelbar reaksjon på president George W. Bushs klare avvisning av å forhandle om utlevering av bin Laden, men avviser alle henvisninger til at det er indre strid i Taliban.

Antydninger om indre rivninger hadde utspring i meldinger om at Talibans utenriksminister Maulawi Wakil Ahmad Muttawakil hadde søkt tilflukt i Pakistan.

— Dette er ren propaganda fra våre fiender. Det er overhodet ikke snakk om indre splittelse i Taliban, sier Mohammad Zahid Jan Agha, som er konsul ved Talibans ambassade i Islamabad

Agha understreker at Muttawakil oppholdt seg i Kandahar søndag ettermiddag. ýDa snakket jeg med ham, og Muttawakil står sammen med den øvrige Taliban-ledelsen bak Omar, sa konsulen.

Små demonstrasjoner

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rica sa til CBS-programmet "60 Minutes" søndag at de amerikanske flytoktene over Afghanistan ikke har svekket den internasjonale koalisjonen mot terrorisme.

Hun avviste kategorisk at bombingen har gitt ny næring til antiamerikanske følelser i store deler av verden.

— Vi ser flere tusen mennesker som demonstrerer mot krigen, men det skjer i land som har mange titall millioner innbyggere. Jeg tror ikke hatet mot USA vokser, sa Rice og viste til demonstrasjoner mot USA i land som Pakistan, Indonesia, Libanon.

Indonesisk politi tok i bruk tåregass mandag for å spre vel 700 personer som demonstrerte utenfor nasjonalforsamlingen i Jakarta. Indonesia er verdens mest folkerike muslimske land.

Både i Indonesia og andre land har demonstrasjonene fått langt mindre oppslutning enn hva arrangørene har opplyst på forhånd. Myndighetene i Pakistan har satt en islamsk leder i husarrest etter at han oppfordret til hellig krig mot USA.

— Azam Tariq er satt i husarrest for to måneder fordi han oppfordret til antiamerikanske demonstrasjoner, opplyste en talsmann for det ytterliggående sunni-muslimske partiet Sipah-e-Sahabah.

NTB