– Opprørerne er på vei mot palasset og befinner seg om lag to kvartaler herfra. Opprørerne vinner, skriver en utenlandsk statsborger i en e-post til nyhetsbyrået Reuters.

En militær kilde sier til nyhetsbyrået AFP at angriperne allerede har tatt kontroll over hovedstaden, og at president Idriss Déby fortsatt befinner seg i presidentpalasset. Tsjads utenriksminister Amad Allam-Mi insisterer imidlertid på at situasjonen i byen fortsatt er under kontroll.

Innbyggerne i N’Djamena kunne lørdag høre lyden av tunge våpen i sentrum, først sporadisk, senere mer regelmessig. Opprørsstyrkene skal ha tatt seg inn i hovedstaden fra sør og øst, etter at de første kampene brøt ut på morgenkvisten et par mil nord for hovedstaden.

Franske og tsjadiske militærkilder fortalte lørdag formiddag at det foregikk harde kamper i nærheten av presidentpalasset.

Evakuering

Franskmenn i N’Djamena er blitt bedt om å møte opp på tre steder i byen i tilfelle de må fraktes ut av landet. Amerikanere som ønsker å evakueres, har fått beskjed om å komme til USAs ambassade umiddelbart.

FN har allerede evakuert en del av sine folk fra byen, mens EU har utsatt utplasseringen av en fredsbevarende styrke som skal beskytte flyktninger fra Darfur-regionen i nabolandet Sudan. Air France måtte fredag kansellere sine flyginger til N’Djamena fordi det ikke lenger var mulig å få adgang til lufthavna i byen.

Det franske forsvaret fløy imidlertid inn forsterkninger til sin styrke i Tsjad tidligere denne uken.

Den afrikanske union (AU) uttrykker dyp bekymring for situasjonen i landet i en uttalelse lørdag.

– Det er nå en ny situasjon fordi det i går kveld og i dag foregår kamper. Så vi bør selvsagt granske situasjonen, sier Jean Ping, leder for AU-kommisjonen.

– Kanonføde

Opprørslederen Timane Erdimi har tidligere truet med å innta hovedstaden hvis ikke president Idriss Déby går med på å dele makten i landet. Utenriksminister Amad Allam-Mi sa fredag kveld at det da ikke var kamper inne i selve byen, men at han ikke visste hva som ville skje framover.

Allam-Mi hevdet det er krefter i Sudan som står bak den siste offensiven mot N’Djamena.

– Dette er trist for Tsjad og for hovedstaden vår. Sudanerne står bak dette, vi er bare kanonføde i en konflikt som ikke angår oss, sa ministeren til nyhetsbyrået AFP.