Vitner betegner kampene som en stor opptrapping, som kan føre til full krig. Kampene pågikk i området ved landsbyen Maddoy, om lag 40 kilometer fra regjeringshovedkvarteret i Baidoa. Baidoa er den eneste byen regjeringen kontrollerer i landet. I kampene fredag ble to sivile drept.

– Krigen begynte igjen for 30 minutter siden, sa landsbyboeren Ahmed Mohammed Adan i Maddoy til nyhetsbyrået Reuters på telefon lørdag. Han meldte at begge parter beskjøt hverandre med granater.

Pickuper med våpen

Ifølge Adan vendte regjeringsstyrker og etiopiske soldater tilbake lørdag med 20 såkalte «technicals», pickuper påmontert tunge våpen. Fredag var regjeringsstyrkene og etiopierne blitt drevet ut av Maddoy av styrkene fra Somalias islamske rettsråd (SICC).

Islamistene regjerer store deler av det sørlige Somalia med sharialover. Målet er å ta full kontroll med landet som har vært uten sentral styring siden 1991.

Islamistenes talsmann Abdirahman Ali Mudey bekreftet kampene lørdag, men hadde ingen opplysninger om drepte eller sårede.

– Krigen fortsetter, sa han.

FN-styrker

FNs sikkerhetsråd vedtok i uken som gikk en omstridt resolusjon som støtter utplassering av fredsbevarende styrker, begrunnet med ønsket om å hindre krig mellom regjeringen og de militært overlegne islamistiske styrkene.

Islamistene har protestert kraftig mot Sikkerhetsrådets vedtak. Kampene fredag og lørdag er langs en frontlinje islamistene har opprettet som halvveis omringer regjeringshovedkvarteret Baidoa.

Det har vært mindre sammenstøt mellom regjeringsstyrker og islamister de siste to månedene, men eksperter sier dette bare har vært utprøving før utbruddet av en full krig. Etiopia benekter å være innblandet, men sikkerhetseksperter sier 5.000-10.000 etiopiske soldater er i Somalia. SICC har erklært hellig krig mot Etiopia.

Ni land innblandet

Al-Qaidas leder Osama bin Laden har oppfordret islamister over hele verden til å dra til Somalia for å krige mot utenlandske styrker. En FN-rapport sa nylig at minst ni land er innblandet i å sende militære forsyninger til Somalia.

Diplomater og andre observatører frykter at kampene i Somalia også skal utløse en ny krig mellom Etiopia og Eritrea. Eritrea støtter islamistene i SICC.