— Fristen gikk ut i går kveld. Vi har forlenget den mer enn en gang i forsøk på å få til en fredelig løsning, sier Mustafa Abdel Jalil, lederen for Det nasjonale overgangsrådet.

— Vi har nå snakket med opprørssoldatene gjennom deres ledere. Det er nå opp til dem å ta beslutninger når de måtte ønske, fortsetter han.

I praksis har dermed opprørssoldatenes kommandører fått klarsignal til å gå til angrep.

Før tidsfristen

Men allerede fredag kveld brøt kampene ut i og ved byene Bani Walid og Sirte. Det til tross for at overgangsrådet ikke hadde gitt ordre. Ifølge CNN hevder opprørerne at Gaddafis soldater gikk til angrep først, og at opprørskjemperne besvarte angrepene.

Opprørskjempere hadde regnet med å innta Bani Walid i løpet av lørdagen, men ifølge en BBC-reporter yter Gaddafis soldater kraftig motstand. Trolig befinner det seg flere soldater tilknyttet det tidligere regimet enn opprørerne har antatt i byen.

Ifølge nyhetsbyrået AFP kunne man også høre lyden av NATO-fly øst for byen, og øyenvitner meldte om minst fem flyangrep. Samtidig melder fjernsynskanalen Al Jazeera om gatekamper.

Siste bastioner

Også i Gaddafis fødeby Sirte meldes det om harde kamper, og soldater som støtter Gaddafi, skal være drevet ut fra flere landsbyer i nærheten.

Bani Walid og Sirte utgjør to av Gaddafis siste bastioner, og det spekuleres på om Gaddafi selv oppholder seg i en av dem.

Omar al-Hariri er overgangsrådets militære talsmann. Lørdag sier han at opprørerne trolig vil bruke en uke på å nedkjempe Gaddafis tilhengere som befinner seg i såkalte lommer i Bani Walid og Sirte.

Samtidig fortsetter jakten på Muammar Gaddafi, som ifølge etterretningskilder fortsatt skal befinne seg i Libya. Kun tre libyske byer er fortsatt lojale overfor den styrtede lederen. Foruten Bani Walid og Sirte, er også byen Sabha sørvest i landet kontrollert av Gaddafis soldater.