Tusenvis av palestinere flyktet i panikk da israelske soldater i morgentimene rykket inn i flere tett befolkede boligområder i Gaza by.

Les også: Norske leger beskyldes for løgn

Tusenvis av palestinere flyktet i panikk da israelske soldater i morgentimene rykket inn i flere tett befolkede boligområder i Gaza by.

Det er første gang siden krigen startet at israelske styrker har vært så langt inne i byen. Det er ikke kjent om dette kun var en enkeltstående operasjon, eller om det er et signal om en ny fase i Israels krigføring.

Egyptiske forhandlere har uttrykt håp om at en våpenhvile er innen rekkevidde, men Hamas er fortsatt uforsonlig, og Israel viser ingen tegn til å ville stanse sin offensiv, selv om en israelsk sendemann er ventet i Kairo torsdag.

En israelsk forsvarstalsmann sier at de ikke føler noe press for å stanse offensiven, som godt kan vare til innsettelsen av Barack Obama neste uke. En annen israelsk tjenestemann sier det er langt fra sikkert at Israel vil godta det egyptiske forslaget.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon, som kom til regionen onsdag, sa at Hamas hadde sagt ja til våpenhvilen, men Hamas har bare antydet en generell aksept for hovedlinjene.

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Les om konfliktens bakgrunn: «Et løfte fra Gud»

Hamas’ krav Hamas’ leder på Gazastripen, Ismail Haniyeh, listet opp bevegelsens krav til en våpenhvile i en uforsonlig artikkel i den britiske avisen The Independent:

«Israel må stanse sin kriminelle krig og slakt av vårt folk, oppheve fullstendig og uten betingelser den ulovlige blokaden av Gazastripen, åpne alle grenser og trekke seg helt ut av Gazastripen,» skriver Haniyeh.

«Deretter vil vi ta opp til vurdering våre valg for fremtiden,» legger han til.

Sjefen for den palestinske redningstjenesten, Moawiya Hassanein, opplyser at 1038 palestinere er drept og 4850 er såret på Gazastripen siden offensiven begynte i romjulen.

Les også: Disse styrer krigen

Bombing Minst 16 mennesker, inkludert en 13 år gammel gutt, ble drept da israelske fly torsdag bombet grenseområdet ved Rafah. Fem mennesker ble såret da en moské ble truffet.

Israelerne hevder at de ødela ni oppskytingsramper for raketter og tre tunneler under bombingen. Onsdag greide Hamas å skyte 15 raketter mot Israel, langt færre enn tidligere.

I Gaza by viste på levende bilder fra et Reuters-kamera uavbrutt artilleriild mot byen i flere timer. Granater eksploderte i sentrum av byen, og lange salver fra automatgevær gjenlød i de trange gatene.

De israelske styrkene har omringet byen, som har 500.000 innbyggere, i flere dager. Stridsvognene har gjort enkelte avstikkere innover mot sentrum for å teste Hamas’ geriljasoldater, men har ennå ikke satt i verk en full militær invasjon av byen.

Humanitær bekymring Mens de israelske styrkene rykker inn i sentrum av Gaza by, uttrykker humanitære organisasjoner dyp bekymring for de sivile som sitter fanget i byen.

De melder om økende mangel på livsviktige forsyninger, som vann, og opplyser at mangelen på drivstoff fører til hyppige strømbrudd.

Israel har åpnet for daglige lastebilkolonner med mat og medisiner, men Human Rights Watch sier at den tre timer lange daglige pausen er altfor kort til å fordele varene.

Over halvparten av Gazastripens befolkning er avhengig av FN for å få mat, men FN greier ikke å skaffe nok og fordele den til dem som trenger den.

REUTERS