Utenriksminister Anna Lindh hadde ingen livvakter i sin nærhet da hun ble angrepet. Sikkerhetspolitiet, Säpo, sier det ikke var registret noen trussel. I går innrømmet fungerende Säposjef, Kurt Malmström, at politiet har mislyktes «når noe sånt skjer med en person vi har ansvaret for». Statsminister Göran Persson kunne ikke vært mer enig i at politiet mislyktes:

— Det er det minste man kan si, uttalte Persson.

Han har meget sterkt understreket at Säpo må svare for sine vurderinger, men han er samtidig forsiktig med å plassere noe form for ansvar for at Lindh døde på politiet. Han legger likevel press på ordensmakten.

— Udåden skader samfunnet vi har bygd opp og som vi vil leve i. Det skader tilliten i samfunnet. Derfor er det så viktig at dette attentatet oppklares snarest, sa han.

Følelelsesladd

I Sverige er det bare statsminister Göran Persson og kong Carl Gustav som alltid har livvakter rundt seg.

Kritikken mot politiet er en følelsesmessig og vanskelig sak i Sverige. Hovedårsaken er det traumet landet og innbyggerne ble påført som en følge av mordet på statsminister Olof Palme i 1986. Mange gir politiets mange feilvurderinger i etterforskningen av Palme-mordet skylden for at det aldri ble oppklart.

Nå frykter mange at historien gjentar seg. Gjerningsmannen er ikke pågrepet, og sporene synes ikke å være altfor gode.

Usikre observasjoner

Det er fortsatt usikkert om Anna Lindh ble forfulgt av morderen eller om han kom brått på henne i kjøpesenteret NK midt i Stockholm sentrum. Trolig flyktet Lindh opp en rulletrapp, morderen nådde henne igjen og knivstakk henne i motebutikken Filippa K. i kjøpesenterets første etasje.

På en pressekonferanse i går ettermiddag opplyste etterforskningsledelsen at sporene etter morderen stopper ved utgangen til kjøpesenteret NK. Samtidig får politiet et utall tips og henvendelser. De vurderer å offentliggjøre et fantombilde, men en rekke motstridende vitneutsagn om utseende og kroppsbygning gjør trolig dette vanskelig. Politiet tror at morderen befinner seg i Sverige, «trolig i Stockholms-området».

Politiet fester lit til at det kan finnes DNA-spor på gjenstander og klær som morderen kastet fra seg under flukten. Drapsvåpenet, en kniv, er funnet og flere klesplagg er også i politiets varetekt. Det ventes av DNA-analysene av alt dette er klare om fire dager.

SÄPO TAR SELVKRITIKK: I går innrømmet Säpo at politiet har mislyktes «når noe sånt skjer med en person vi har ansvaret for». - Det er det minste man kan si, uttalte statsminister Göran Persson.